55 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της χούντας 21ης Απρίλη 1967

Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών (Κ.ΑΠ.Α.) με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων, από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσους συνέβαλαν ή συμμετείχαν στο δυνάμωμα του αντιδικτατορικού αγώνα. Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που υπέστησαν διώξεις, βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξορίες, σε όσους αποτάχτηκαν ή δολοφονήθηκαν. 

Η δικτατορία στηρίχτηκε σε τμήματα της αστικής τάξης και απέδειξε ότι οι καπιταλιστές, προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους, δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κάθε μέσο, να εναλλάσσουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με πιο ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης, να διαμορφώνουν και να στηρίζουν τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ. Υπηρέτησε τα σχέδιά τους για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της διχοτόμησης της Κύπρου.

Η φετινή 55η επέτειος της δικτατορίας βρίσκει το λαό της πατρίδας μας αντιμέτωπο με τεράστια προβλήματα. Το κύμα της ακρίβειας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες και οξύνθηκε παραπέρα με τον πόλεμο. Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, η φτώχεια εξαπλώνεται, ο μισθός και η σύνταξη εξαϋλώνεται στην αρχή κάθε μήνα.

Δεν υπάρχει οικογένεια που να μπορεί να καλύψει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου. Υπάρχει έκρηξη τιμών στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς της ενέργειας. Δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς άνεργο, χωρίς κακοπληρωμένο ή απλήρωτο εργαζόμενο. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται, η δουλειά από ήλιο σε ήλιο είναι ο κανόνας.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αντί να στηριχθεί οικονομικά ο λαός μας, η κυβέρνηση τάζει στους συνταξιούχους ότι θα πάρουν αύξηση το 2023. Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει… Μας καλεί να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι, για να πληρώνουμε 4 δισ. ευρώ τον χρόνο σε Νατοϊκούς πολεμικούς εξοπλισμούς και για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Εντείνει ακόμη περισσότερο τον αυταρχισμό και την καταστολή στο λαό που αγωνίζεται. Προχωράει ακόμη και σε περιορισμό δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως έγινε πρόσφατα με την καθιέρωση του ενιαίου ψηφοδελτίου, δηλαδή πλειοψηφικού συστήματος, για την εκλογή διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας, στο συνδικαλισμό στην αστυνομία. 

Τις τελευταίες εβδομάδες είμαστε μάρτυρες ενός ακόμη πολέμου, που είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε και Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. αρκετά χρόνια υλοποιούν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, με τη μεταφορά ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων, με  στρατιωτικές ασκήσεις για πολεμική προετοιμασία, χτυπώντας ολοένα και περισσότερο τα τύμπανα του πολέμου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προοιωνίζει επικίνδυνες καταστάσεις για τους λαούς της Ευρώπης, αφού συνεχίζεται η συγκέντρωση και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων, γύρω από την Ουκρανία και σχεδιάζεται η είσοδος της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, βαθαίνει ακόμα περισσότερο η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό και τη νεολαία.

Η μαύρη επέτειος της επιβολής της δικτατορίας στην πατρίδα μας αναδεικνύει ακόμα πιο εμφαντικά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜΕΡΑ 25, που χειροκρότησαν μέσα στη Βουλή τους νεοναζί του τάγματος Αζόφ.

Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών καλούμε τους απόστρατους αστυνομικούς να δυναμώσουμε μαζί με το λαό, τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για το σταμάτημα της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Να δυναμώσει η συσπείρωση γύρω από την Κ.ΑΠ.Α με αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. 

Παλεύουμε μαζί με το λαό για να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, δηλαδή να μην σταλεί ούτε οπλισμός, αλλά ούτε στρατευμένοι, ούτε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Να σταματήσει να χρησιμοποιείται το έδαφος της Ελλάδας, από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για αποστολή στρατευμάτων και πολεμικού υλικού. Για να κλείσουν οι  αμερικανονατοϊκές βάσεις του θανάτου στη χώρα μας. Λαός και νεολαία να ισχυροποιήσουν την πάλη τους για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Να μην περάσουν τα μέτρα του αυταρχισμού και της καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση.