Κύπρος 1974: Το λεωφορείο της Αντίστασης.

Διάτρητα από τις σφαίρες αμάξωμα και παράθυρα.

15 Ιούλη 1974. Η χούντα της Αθήνας και τα όργανά της στην Κύπρο μαζί με τους Κύπριους φασίστες της παρακρατικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄, επιχειρούν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το προδοτικό τους πραξικόπημα. Μια προδοσία που ολοκληρώθηκε με την Τουρκική εισβολή στο νησί και στην κατοχή του 37% του εδάφους του μέχρι και σήμερα από την Τουρκία. Τις συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής εξακολουθεί και τις πληρώνει ο Κυπριακός λαός.

Πάνω στα καθίσματα διακρίνονται βαθυκόκκινα σημάδια από τις λίμνες του αίματος των αντιστασιακών.

Υπήρξαν όμως, τη μαύρη μέρα του πραξικοπήματος και εκείνοι που πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία και το νόμιμο εκλεγμένο πρόεδρό της, τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ο λαός που αντιστάθηκε στην επιβολή του προδοτικού πραξικοπήματος στην Πάφο. Νέοι που επιβιβάστηκαν σ’ ένα λεωφορείο για να φτάσουν ως τη Λευκωσία και να ενισχύσουν τον αγώνα ενάντια στους φασίστες που επικρατούσαν στην πρωτεύουσα. Όμως, το λεωφορείο με τους αντιστασιακούς έπεσε σε ενέδρα των φασιστών πριν φτάσει στη Λεμεσό. Με νεκρούς και τραυματίες δεν κατάφερε να φτάσει στη Λευκωσία. Οι πραξικοπηματίες επιβλήθηκαν σε όλο το νησί, ενώ ο πρόεδρος Μακάριος, ύστερα από το δραματικό διάγγελμά του για αντίσταση από την Πάφο όπου είχε καταφύγει, φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό.

Ένα μνημείο του αγώνα του λαού κατά του φασισμού που δεν προστατεύτηκε.

Το λεωφορείο, γαζωμένο από τις σφαίρες, με σπασμένα παράθυρα και πόρτες, αφέθηκε μνημείο αντίστασης σ’ ένα απόμερο αλσύλιο της Πάφου, για να θυμίζει ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό πρέπει να είναι συνεχής και ότι αποτελεί καθήκον για κάθε νέο και κάθε εργαζόμενο, για όλο το λαό.

Οι φωτογραφίες λήφθηκαν τον Ιούλη 2016, πριν το λεωφορείο απομακρυνθεί από το αλσύλιο.

Τα χρόνια πέρασαν. Η αγωνιστική συνείδηση αμβλύνθηκε μέσα στο κλίμα μιας στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι λοιπόν και το λεωφορείο της αντίστασης εγκαταλήφθηκε. Οι πολιτικοί απόγονοι των πραξικοπηματιών αποφάνθηκαν ότι δεν ταιριάζει με την εικόνα μιας σύγχρονης αναπτυσσόμενης τουριστικής πόλης. Έτσι πριν λίγα χρόνια φρόντισαν να το στείλουν σε χωματερή, εκεί που επιθυμούν να ταφεί και η ιστορία του προδοτικού πραξικοπήματος. Υπάρχει όμως ακόμη η Τουρκική σημαία της κατοχής πάνω στον Πενταδάκτυλο και καταφτάνει και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ως κυρίαρχος στην Κύπρο για να τους το θυμίσει. Οι αντιδράσεις κάποιων αγωνιστών έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα την οριστική καταστροφή του λεωφορείου που παραμένει έρμαιο της φθορά του χρόνου.