Οι σχέσεις της ΕΛ.ΑΣ με τη Χρυσή Αυγή.

Αναδημοσιεύεται άρθρο της κ. Π. Καζαντζή για τις διασυνδέσεις της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την ΕΛ.ΑΣ, όπως προέκυψαν και μέσα από τη δίκη της.

Διασυνδέσεις με τον κρατικό μηχανισμό μέχρι το μεδούλι.

Η Χρυσή Αυγή, όπως και κάθε εθνικοσοσιαλιστική – εγκληματική οργάνωση, διατηρεί αγαστές σχέσεις με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των δυνάμεων καταστολής. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του χρυσαυγίτη δολοφόνου Ρουπακιά στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν: «Είμαι δικός σας, είμαι Χρυσή Αυγή».

Οι διασυνδέσεις αυτές έδιναν στους χρυσαυγίτες ένα αίσθημα ασυλίας. Αλλωστε, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά έγινε παρουσία αστυνομικών χωρίς να κρύβεται το πρόσωπο του δολοφόνου. Με ακάλυπτο πρόσωπο δολοφόνησαν και τον Πακιστανό εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στη μέση του δρόμου.

Επίσης, αν και η μηχανή με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν συνεχώς παρούσα, όταν οι κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είχαν βγει για την αφισοκόλληση και ενώ ήταν μπροστά και στη δολοφονική επίθεση εναντίον τους, δεν έγινε καμία προσπάθεια αποτροπής της, ούτε ειδοποιήθηκε κανένας, αφού οι χρυσαυγίτες δεν συνελήφθησαν επιτόπου και όλοι αποχώρησαν ανενόχλητοι. Η επίθεση έγινε σε απόσταση 40 – 50 μ. από το ΑΤ Περάματος.

Να μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι μετά τις συλλήψεις της δολοφονικής επίθεσης των χρυσαυγιτών στους Αιγύπτιους αλιεργάτες συνέβησαν κάποιες αστυνομικές… παραλείψεις. Οπως επισημάνθηκε από την Πολιτική Αγωγή, από τη δικογραφία προκύπτει: παράλειψη σωματικής έρευνας των χρυσαυγιτών, παράλειψη κατάσχεσης των κινητών τους τηλεφώνων και άρσης απορρήτου των κλήσεων και των μηνυμάτων τους και των μπλουζών της ΧΑ που φορούσαν, παράλειψη συλλογής στοιχείων απ’ όλους τους γείτονες μάρτυρες, παράλειψη εκτέλεσης ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης κ.ο.κ.

Στη διάρκεια όλης της χρονικής περιόδου της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, ήρθαν στη δημοσιότητα διάφορες περιπτώσεις διασύνδεσής της με πρόσωπα, και όχι μόνο, από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ διενεργήθηκε ΕΔΕ και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ενδεικτικά, θα αναφερθούμε σε ορισμένες από τις πάμπολλες περιπτώσεις.

Πριν από αυτό, αξίζει να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε την αποκαλυπτική δήλωση του Κασιδιάρη τον Νοέμβρη του 2012 στα Χανιά, που λέει ότι «εκμεταλλευόμαστε τα προνόμια των βουλευτών και έχουμε οπλοφορία πλέον με άδεια» και «για τα επεισόδια δεν έχει και αυτόφωρο, είμαστε λίγο πιο άνετα». Για αυτήν την επί της ουσίας ομολογία, οι αρχές δεν έκαναν τίποτα.Αστυνομικοί «φρουροί» – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ειδικότερα, κόμβος διασύνδεσης ΕΛ.ΑΣ. και Χρυσής Αυγής ήταν οι αστυνομικοί που αποσπάστηκαν ως φρουροί βουλευτών μετά την είσοδό της στη Βουλή. Σύμφωνα και με όσα είδαν τη δημοσιότητα υπερέβησαν τα καθήκοντά τους και έδρασαν ως μέλη της, αξιοποιώντας πληροφορίες, τον οπλισμό και την κρατική εξουσία που διέθεταν.

Περιπτώσεις που στοιχειοθετούνται από τη δικογραφία: Ο αστυνομικός Κ. Χ. αποσπασμένος στην προσωπική ασφάλεια του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου είναι με βάση το περιεχόμενο της δικογραφίας αποδεδειγμένα μέλος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης με συμμετοχή σε παράνομες πράξεις.

Οι εν λόγω αστυνομικοί αξιοποιήθηκαν, επίσης, ως σύνδεσμοι για την επαφή ανάμεσα στις τοπικές οργανώσεις και τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Υπήρχαν περιπτώσεις δράσεων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης είτε κεντρικές με τοπικό πεδίο δράσης (Αγ. Παντελεήμονας) είτε υπό τη λειτουργία τοπικών οργανώσεων (Νίκαια όπου η Χρυσή Αυγή είχε εξασφαλισμένη τη συνεργασία της διοίκησης του τοπικού τμήματος)… Ενδεικτικά, ο διατελέσας διοικητής του τμήματος Νίκαιας Δ. Γιοβανίδης προκύπτει από στοιχεία και της δικογραφίας ότι δρούσε ως συνεργάτης και πληροφοριοδότης.Πληροφοριοδότες της Χρυσής Αυγής

Επίσης, κεντρικά οργανωμένη σε όλη την επικράτεια ήταν και η επιχείρηση προσεταιρισμού αστυνομικών σε τοπικά αστυνομικά τμήματα, για να εξασφαλίζεται η εκ των έσω ενημέρωση και η ατιμωρησία. Αναφέρουμε την αστυνομικό, μέλος της Χρυσής Αυγής Βενετία Πόπορη που ακόμα υπηρετεί στον Πειραιά! Διατηρούσε στο σπίτι της οπλοστάσιο παράνομο και δρούσε ως πληροφοριοδότης, όπως προκύπτει από την τηλεφωνική συνομιλία της με τον κατηγορούμενο Λ. Τσαλίκη λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ρουπακιάς αφέθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο ΑΤ με το τηλέφωνό του σε ένα δωμάτιο… αφήνοντάς τον να επικοινωνήσει με τον πυρηνάρχη, τον περιφερειάρχη κ.λπ. για να συγκαλύψει την έκταση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακόμα, θυμίζουμε την κατάθεση του αστυνομικού Δ. Κουρέτζη που συνέλαβε τον χρυσαυγίτη δολοφόνο Ρουπακιά. Και από την κατάθεσή του φαίνεται ότι η ομάδα ΔΙΑΣ είναι εκεί όταν έγινε η δολοφονία και δεν έχει συλλάβει τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, το μαχαίρι δεν το είχε… δει η ομάδα ΔΙΑΣ, ενώ ο Ρουπακιάς ήταν έτοιμος με αναμμένη τη μηχανή στο αυτοκίνητο να φύγει, χωρίς χειροπέδες, έχοντας κρύψει το μαχαίρι στη ρόδα του αυτοκινήτου. Σημειωτέον ότι ο πρώτος μάρτυρας που συνέλαβε τον δράστη και μάλιστα άκουσε τον Ρουπακιά να του λέει ότι είναι στη ΧΑ, όχι μόνο δεν κατέθεσε πρώτος, αλλά τον έφαγε η… μαρμάγκα για 8 μήνες. Μέχρι τότε, η ΧΑ διαλαλούσε ότι δεν είχε σχέση με τη δολοφονία Φύσσα.

Επίσης, αστυνομικός που αποσπάστηκε στην ασφάλεια του χρυσαυγίτη Πολύβιου Ζησιμόπουλου έδινε πληροφορίες στη Χρυσή Αυγή για τις κινήσεις της Αστυνομίας. Υπάρχει σχετικό sms στο κινητό του Κασιδιάρη το 2013.

Ο διατελέσας αστυνομικός διευθυντής του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα Αθ. Σκάρας, και γι’ αυτόν προκύπτουν διάφορα για τη διάρκεια της θητείας του. Δικηγόροι και οργανώσεις είχαν καταγγείλει τη συνέργεια του ΑΤ με την αποκαλούμενη επιτροπή κατοίκων που δρούσε για να καλύπτει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.Δράστης απόστρατος αστυνομικός και διασυνδέσεις με στέλεχος της ΕΥΠ.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, τη δολοφονία γυμναστή στους Αμπελόκηπους με δράστη υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, απόστρατο αστυνομικό που είχε προκαλέσει το 2012 με τις δηλώσεις του για οργάνωση «ταγμάτων εφόδου» που θα αστυνομεύουν στη Μεσσηνία. Το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, μάλιστα, ήταν στέλεχος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης με «ειδίκευση» σε ομιλίες για την εγκληματικότητα, τους Ρομά κ.λπ.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα είχαν δει τη δημοσιότητα, ο διευθυντής της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ Δήμος Κούζηλος, που ήταν αρμόδιος για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και είχε στην ευθύνη του το περιβόητο «βαλιτσάκι» με τον υπερκοριό, υποχρεώθηκε αιφνιδιαστικά σε παραίτηση στις 27/09/2013 από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λόγω διασυνδέσεων με τη Χρυσή Αυγή. Ο εν λόγω ήταν συγγενής με τον βουλευτή της Α’ Πειραιά της Χρυσής Αυγής Νίκο Κούζηλο, «τομεάρχη» για θέματα «ελληνικής ναυτιλίας»…

Ενδεικτικό των όσων αποκαλύπτονται είναι και απόρρητο έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας που αναφέρεται στη Χρυσή Αυγή και επιβεβαιώνει τις διασυνδέσεις της με την Αστυνομία. Ηρθε στη δημοσιότητα το 2004 με ημερομηνία 10/12/1999 (δημοσιεύτηκε στα «Νέα» στις 17/4/2004). Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η οργάνωση Χρυσή Αυγή διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξ/κούς του στρατού, αλλά και με αποστράτους. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία και αποστράτους αξ/κούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με απλούς αστυνομικούς. Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των επετείων της 17ης Νοέμβρη, αλλά και άλλων εκδηλώσεων του αριστερίστικου και αναρχικού χώρου, η αστυνομία τούς προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπς, για να τους εντοπίζουν και να τους κτυπούν, εμφανιζόμενοι ως “αγανακτισμένοι” πολίτες. (…) Τα περισσότερα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενα όπλα από βουλευτές (της ΝΔ) παρουσιαζόμενοι ως συνοδοί τους».Στοιχεία και σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2014 αναφερόταν επιπρόσθετα στις διασυνδέσεις ΕΛ.ΑΣ. – Χρυσή Αυγή. Σχετικά μάλιστα με την έρευνα και το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις διασυνδέσεις μεταξύ της Αστυνομίας και εγκληματικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων εγκλημάτων μίσους που αποδίδονται σε μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, και για εγκλήματα μίσους που φέρονται να διαπράχθηκαν από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ενδέχεται να είναι ένα πρώτο βήμα προς την λογοδοσία μερικών από τους δράστες.

Ερωτήματα προκύπτουν ωστόσο γύρω από τη διαφορά ανάμεσα στα πορίσματα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και σε παλαιότερη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ενώ ο υπουργός όπως παρέθεσε εφημερίδα είπε: “Ορισμένοι αστυνομικοί σε περιοχές με ευμεγέθεις πληθυσμούς μεταναστών έχουν προχωρήσει πέρα από την σύμπραξη με τοπικούς νεοναζί, έχοντας συστήσει πολιτικούς πυρήνες εντός των μονάδων τους”, η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων δεν ανακάλυψε οργανωμένους πυρήνες αστυνομικών».

Να υπενθυμίσουμε ότι το πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που παρουσιάστηκε σε σχετική συνέντευξη στις 30 Οκτώβρη 2013, σύμφωνα και με όσα έγιναν γνωστά, παραλείπει να αναφερθεί σε περιπτώσεις διασύνδεσης της ΕΛ.ΑΣ. με τη Χρυσή Αυγή που ήταν γνωστές στις αρχές και περιέχονταν στη δικογραφία.

Επίσης, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν γίνεται αναφορά ότι, μετά τη δολοφονία Φύσσα και με αφορμή τον πλημμελή έλεγχο των γραφείων της Χρυσής Αυγής, από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδος αναγκάστηκαν σε παραίτηση από τον αρμόδιο υπουργό, σύμφωνα με όσα είδαν και τη δημοσιότητα, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ Νότιας και Στερεάς Ελλάδας κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης εκτιμούσε πως «άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνέδραμαν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέχονταν τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη διαφόρων επίμεμπτων πράξεων».

Είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του Γερμενή στη ΓΑΔΑ το 2013 τον Σεπτέμβρη: «Η Χρυσή Αυγή έχει 15%, ξήλωσαν την ΕΥΠ, ξήλωσαν όλη την Αστυνομία για να καταφέρουν να μας συλλάβουν».

Τέλος, να επισημανθεί ότι παρά τις ασκηθείσες διώξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν «πειράχτηκαν», όπως σημείωσε η Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠAME, οι διασυνδέσεις της με τον κρατικό μηχανισμό όπως προκύπτει από τη μία και μοναδική παραπομπή μιας ανθυπαστυνόμου, της Βενετίας Πόπορη…

Παντία ΚΑΖΑΝΤΖΗ (εφημερίδα Ριζοσπάστης)