Ερώτηση του ΚΚΕ για την προστασία των αστυνομικών από τον κορονοϊό.

Μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής βουλευτές του ΚΚΕ με ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζήτησαν την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αστυνομικών. Ακολουθεί η ερώτηση:

“Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών και αστυνομικοί με ανακοινώσεις και επιστολές τους, καταγγέλλουν την αδιαφορία των προϊσταμένων τους Αστυνομικών Υπηρεσιών, καθώς και των αρμόδιων Υπηρεσιών Υγείας, για τη λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων σε σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής.

Τονίζουν ότι μετά την επιβεβαίωση ως θετικού στον Covid-19 ενός αστυνομικού, που είχε ασθενήσει τις τελευταίες μέρες, αυτός τέθηκε σε καραντίνα και δε λήφθηκε κανένα άλλο μέτρο.

Συγκεκριμένα δε δόθηκαν οδηγίες για το χειρισμό του περιστατικού, δεν εξετάστηκαν οι άλλοι αστυνομικοί που έκαναν μαζί του υπηρεσίες στην ίδια βάρδια και εξακολούθησαν να εργάζονται κανονικά και να έρχονται σε επαφή με πολίτες που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα. Δύο μάλιστα αστυνομικοί από το ίδιο Αστυνομικό Τμήμα που εκτελούσαν υπηρεσία μαζί με το θετικό αστυνομικό στο ίδιο περιπολικό αυτοκίνητο αναγκάστηκαν αυτοβούλως να τεθούν σε καραντίνα και να προσφύγουν σε ιδιωτικά κέντρα εξέτασης για τον κορονοϊό. Για τον αστυνομικό που νόσησε δεν έγινε μέχρι τώρα ιχνηλάτηση των επαφών του και η απολύμανση στο Αστυνομικό Τμήμα έγινε με καθυστέρηση.

Οι αστυνομικοί συμπεραίνουν ότι από την κυβέρνηση υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την υγεία τους και απόλυτη έλλειψη ενδιαφέροντος για τα την επίλυση των προβλημάτων τους. Σύμφωνα μάλιστα με επιστολές ενώσεων αστυνομικών, έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, περιπτώσεις απόκρυψης και μη γνωστοποίησης περιστατικών με κρούσματα κορονοϊού σε αστυνομικούς, κρατούμενους και πολίτες που επισκέπτονται Αστυνομικά Τμήματα και επισημαίνουν τις ολέθριες συνέπειες αυτής της τακτικής για τη διασπορά του κορονοϊού στους αστυνομικούς και την κοινότητα.

Το ΚΚΕ, με αφορμή παρόμοιο περιστατικό σε Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής, κατέθεσε την ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 5345/1-4-2020, με θέμα την έκδοση μνημονίου ενεργειών για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού κατά το χειρισμό κρουσμάτων κορονοϊού, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα που επιβάλλεται να λάβει η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ θεωρεί, ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αστυνομικών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  1. Για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που αφορούν το χειρισμό των κρουσμάτων κορονοϊού στα Αστυνομικά Τμήματα;
  2. Για τη διαρκή διάθεση στους αστυνομικούς Μέσων Ατομικής Προστασίας, ιδιαίτερα όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους;
  3. Για τη μόνιμη και σταθερή απολύμανση των Αστυνομικών Τμημάτων και των οχημάτων;
  4. Για να μην αποκρύπτονται τα κρούσματα Covid-19, με συνέπεια τη διασπορά του κορονοϊού;”

(Αναδημοσίευση από ιστοσελίδα Alt.gr)