Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τη λειτουργία του ΝΙΜΤΣ

Οι απόστρατοι, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του αγώνα μας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίναμε τα συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας και της νοσοκομειακής, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, επιζητώντας από τις κυβερνήσεις λύσεις. Ιδιαίτερα οι απόστρατοι, δώσαμε μάχες για να παραμείνει σε λειτουργία το μοναδικό νοσοκομείο βετεράνων στην Ελλάδα, το ΝΙΜΤΣ για το οποίο καταβάλλουμε εφ’ όρου ζωής, τις συνδρομές μας. Καταγγείλαμε τη μεθοδευμένη υποβάθμισή του, τις απόπειρες να πωληθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους και ζητούσαμε τη στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ενίσχυση των ιατρείων και των κλινικών με νέες ειδικότητες και τη λειτουργία της ΜΕΘ.

Σε όλα αυτά τα αιτήματα, οι κυβερνήσεις λειτουργούσαν με τη λογική του κόστους και της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων. Απαξίωναν τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και επιχειρούσαν να μας πειθαναγκάσουν να στραφούμε στον ιδιωτικό τομέα για τη φροντίδα της υγείας μας, παρότι αύξησαν τις υποχρεωτικές εισφορές μας για την υγεία στις συντάξεις. Πρωταγωνιστές της απογύμνωσης των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση.Ειδικά το ΝΙΜΤΣ σώθηκε με τους αγώνες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τη μαζική αντίδραση των αποστράτων. το έσωσαν!

Επισημαίνεται ότι η απογύμνωση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε. Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε, υλοποιήθηκε με τη διάλυση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, το κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων, τηνυποστελέχωσητων δομών υγείας και βέβαια με τη δραματική μείωση των δαπανών.

Όταν η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε και τη χώρα μας και αναδείχτηκε η γύμνια του συστήματος, η κυβέρνηση εμφανίστηκε ως προστάτης της υγείας του λαού… προτάσσοντας την ατομική ευθύνη του πολίτη. Η στρατηγική κατεύθυνση της αντιμετώπισης της υγείας του λαού ως κόστος δεν άλλαξε, ούτε αναστάλθηκε.

Η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έθεσε το ΝΙΜΤΣ στην επιχειρησιακή διάθεση του ΕΣΥ, ως νοσοκομείου αναφοράς του covid-19.Ένα νοσοκομείο 400 κλινών με μεγάλες δυνατότητες, αχρηστεύτηκε από την κυβέρνηση και διατέθηκε ως νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού, ενώ αυτό μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη διάθεση μικρότερου σε κλίνες νοσηλευτηρίου (δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 65 κρεβάτια) ή με τη διάθεση μόνο μιας απομονωμένης πτέρυγας ή ενός κτηρίου του νοσοκομείου, με παράλληλη λειτουργία και των υπολοίπων μονάδων. Σημειώνεται ότι με την κτηριακή υποδομή του ΝΙΜΤΣ ακόμη και οι πύλες εισόδου θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές για την πτέρυγα ασθενών του covid-19 και να μην υπάρχει καμιά επαφή με τους λοιπούς ασθενείς που κυριολεκτικά πετάχτηκαν στο δρόμο. Υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις να μην αχρηστευτεί ολόκληρο το νοσοκομείο εξαρχής.

Για την κυβερνητική απόφαση δυστυχώς δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από το διοικητικό συμβούλιο του ΜΤΣ στο οποίο ανήκει το ΝΙΜΤΣ ούτε και από το διοικητικό συμβούλιο του ίδιου του ιδρύματος. Δυστυχώς τα διοικητικά συμβούλια στα οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των θεσμικών ενώσεων των αποστράτων στρατού και αστυνομίας, έσπευσαν να περάσουν στους απόστρατους συναδέλφους μας το μήνυμα της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι στο διάστημα αυτό θα εκσυγχρονιστεί το νοσοκομείο σε κτηριακές εγκαταστάσεις, ιατρικά μηχανήματα και θα αυξηθεί το υγειονομικό προσωπικό του.

Όλα αποδείχτηκαν μια φενάκη, που είχε αρνητικές συνέπειες στη ζωή και την υγεία των αποστράτων, ηλικιωμένων ανθρώπων και  γενικά των ασθενών που εξυπηρετούσε το ΝΙΜΤΣ. Προγραμματισμένα χειρουργεία και εξετάσεις αναβλήθηκαν, κλινικές έμειναν ανεκμετάλλευτες, ένα νοσοκομείο σταμάτησε τη δραστηριότητά του. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πολλών ειδικοτήτωνέμεινε χωρίς απασχόληση. Όλα αυτά, ενώ οι απόστρατοι, άνθρωποι με σοβαρές χρόνιες παθήσεις και έχοντες ανάγκη νοσηλείας, τράβηξαν το δικό τους μαρτύριο. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα εξυπηρετούνται από το 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών, το οποίο όμως λόγω και του φόρτου εργασίας με τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και τους στρατευμένους νέους δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Όμως, η κυβέρνηση δεν επανεξέτασε την αρχική της απόφαση και τους εγκατέλειψε να αναζητούν μόνοι τους λύσεις. Καμιά φροντίδα για τους ασθενείς από άλλα νοσήματα και μόνον επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρέπει να τονιστεί ότι μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρθηκε για τους απόστρατους που εξυπηρετούσε το ΝΙΜΤΣ και μετά τη διάθεση του ΝΙΜΤΣ ως νοσοκομείου αναφοράς κορονοϊού, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ερωτούσε τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση και περίθαλψη των αποστράτων και των οικογενειών τους.

Το τραγικό είναι ότι και την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, το ΝΙΜΤΣ λόγω έλλειψης υλικών και μέσων δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του ως νοσοκομείο αναφοράς. Υπάρχουν καταγγελίες, που συγκάλυψε η διοίκηση του νοσοκομείου, ότι δεν υπήρχαν υλικά ατομικής προστασίας του υγειονομικού και του εργατικού προσωπικού του ΝΙΜΤΣ. Οι μάσκες και τα γάντια δεν ήταν διαθέσιμα παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες. Μεταξύ του βοηθητικού προσωπικού, στο οποίο η διοίκηση δεν διέθετε μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής υπήρξαν και αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού (ιδίως τραπεζοκόμες που έρχονταν σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα εστίασης).

Μήπως όμως μέχρι σήμερα, που τυπικά έληξε η διάθεση του ΝΙΜΤΣ ως νοσοκομείου αναφοράς, υλοποιήθηκαν σ’ ένα τουλάχιστον βαθμό οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναβάθμισή του;  Οι φήμες οργιάζουν για κατασπατάληση χρημάτων χωρίς να γίνει το ελάχιστο έργο.  Είναι επιβεβαιωμένο ότι αντί της συνολικής ανακαίνισης έγινε μόνο η τοποθέτηση δαπέδου σε μια πτέρυγα (ουρολογική κλινική παλιάς πτέρυγας) και μερικά βαψίματα.

Η διοίκηση του ΝΙΜΤΣ εκτός από τη «σιωπή των αμνών» που έχει επιβάλλει στο νοσηλευτικό και εργατικό προσωπικό, είναι αφοσιωμένη στις κυβερνητικές επιλογές, που δυσκολεύουν και τώρα την επαναφορά του νοσοκομείου στην πρότερη κατάσταση. Αποφεύγει να ενημερώσει για τις προθέσεις της ακόμη και τις θεσμικές ενώσεις των αποστράτων με επίσημες ανακοινώσεις και συντηρεί μια γκρίζα πραγματικότητα που φαλκιδεύει τη λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ενημερώνει με ανακοινώσεις ούτε για τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό που πρέπει να τηρούνται στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των εργαστηρίων του ΝΙΜΤΣ!

Αυτή την περίοδο, μετά την άρση της καραντίνας του κορονοϊού, εκείνοι που κρατούν όρθιο το ΝΙΜΤΣ και επιχειρούν να το λειτουργήσουν ως ένα νοσοκομείο προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους απόστρατους και όλο το λαό είναι το ιατρικό, νοσηλευτικό και εργατικό προσωπικό. Το ΝΙΜΤΣ διαθέτει λαμπρούς επιστήμονες γιατρούς σε πολλές ειδικότητες, έμπειρο αλλά δυστυχώς ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, άξιους εργαζόμενους και ορισμένες κλινικές του είναι πρότυπα επιστημονικής ιατρικής λειτουργίας. Έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους απόστρατους και όχι μόνο για κάποιους «ημέτερους» της κυβέρνησης που από τη μια πλευρά το απαξιώνουν και από την άλλη προτιμούν τις σουίτες του.

Οι απόστρατοι, που λόγω ηλικίας, έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες για νοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη, πρέπει να ενεργοποιηθούμε ακόμη περισσότερο για την πορεία του ΝΙΜΤΣ. Μπορεί κάθε μήνα να δίνουμε τις εισφορές μας για τη λειτουργία του χωρίς, από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, να εξυπηρετούμαστε, μπορεί να πιστεύουμε ότι η υγεία του λαού συνολικά, προέχει του στενών μας συμφερόντων ως αποστράτων, αλλά δεν δίνουμε καμιά λευκή εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση και στους υποτακτικούς της να επεξεργαστούν λύσεις σε βάρος του νοσοκομείου μας.  Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τη λειτουργία του ΝΙΜΤΣ!

Γιώργος Παλιούρας

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα Alt.gr στις 22/7/2020)