Αλληλεγγύη στο λαό των ΗΠΑ που διαμαρτύρεται για την αστυνομική καταστολή.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ καταγγέλλουμε τη στυγερή δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τους αστυνομικούς της Μινεάπολης των ΗΠΑ, καθώς και το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που εξακολουθούν και δυστυχώς προκαλούν και άλλα θύματα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό που διαδηλώνει ζητώντας σεβασμό του υπέρτατου αγαθού της ζωής και των λαϊκών δικαιωμάτων, καθώς και την τιμωρία των υπαίτιων αστυνομικών.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν αποτελεί ένα «μεμονωμένο περιστατικό» αστυνομικής βίας στη λεγόμενη «μεγάλη δημοκρατία» αλλά μια ακόμη επιβεβαίωση της κανονικότητας του νόμου και της τάξης που επικρατεί. Είναι η κανονικότητα της ασύδοτης εξουσίας και της ρατσιστικής βίας της αστυνομίας, που αποτελεί την τακτική της μεταχείρισης των αφροαμερικανών, των μειονοτήτων, των φτωχών και των άνεργων, στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Δεκάδες αφροαμερικανοί και άλλοι περιθωριοποιημένοι από την ανέχεια πολίτες, δολοφονούνται κάθε χρόνο από τις δυνάμεις καταστολής, για ασήμαντες αιτίες και χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους αστυνομικούς ή για πολίτες. Η κατοχυρωμένη και με δικαστικές αποφάσεις, ατιμωρησία των αστυνομικών, οδηγεί σε αποθράσυνση και τροφοδοτεί τη συνέχεια της αστυνομικής βαρβαρότητας. Πρόκειται δυστυχώς, για μια κανονικότητα που στηρίζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών. Γι’ αυτό τα δύο κόμματα έχουν και τεράστιες ευθύνες για την αυθαίρετη και δολοφονική δράση των δυνάμεων καταστολής. Αυτό είναι  περισσότερο φανερό σήμερα με τον πρόεδρο Τραμπ που έχει και την υποστήριξη των φασιστών, ρατσιστών και ακροδεξιών.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ δεν προκαλούν μόνον τις καταστροφές με τους ιμπεριαλιστικούς τους πολέμους και τις επεμβάσεις τους στους άλλους λαούς. Συντηρούν με την πολιτική τους, τη διαρκή αδικία, την ανισότητα και το ρατσισμό. Προκαλούν τη δυστυχία και την καταπίεση στα φτωχά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας. Η στάση της κυβέρνησης Τραμπ στην πανδημία του COVID-19 είχε τραγικά αποτελέσματα για χιλιάδες φτωχούς αμερικανούς που θάφτηκαν στους ομαδικούς τάφους. Πολλά εκατομμύρια βιώνουν σήμερα την ανεργία και την περιθωριοποίηση λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτή είναι η βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος, το πραγματικό απάνθρωπο πρόσωπο της μητρόπολης του καπιταλισμού. Αυτές τις ΗΠΑ, μας παρουσιάζουν ως σύμμαχο που μας στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της χώρας μας. Αυτές τις πολιτικές που εξαθλιώνουν μεγάλα στρώματα του λαού εγκωμιάζουν οι θιασώτες του αμερικανικού ονείρου.

Μας προβληματίζει ιδιαίτερα και η σχέση των δυνάμεων καταστολής των ΗΠΑ με την αστυνομία της χώρας μας. Είναι μια μακρόχρονη σχέση που λειτουργεί στο επίπεδο της εκπαίδευσης, των τακτικών και του εξοπλισμού. Η άκριτη μεταφορά της μεθοδολογίας των αμερικανών «ράμπο» και στη χώρα μας, μόνο αρνητικές συνέπειες έχει ως σήμερα και διευρύνει τη διάσταση ανάμεσα στο λαό και την αστυνομία. Ιδιαίτερα μας ανησυχεί η ενίσχυση των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων με στρατιωτικό εξοπλισμό ίδιο με της αστυνομίας των ΗΠΑ που στοχεύει στην καταστολή του λαϊκού κινήματος. Ελπίζουμε οι μέχρι σήμερα «δοκιμές» που έγιναν στη χώρα μας, με τις σφαίρες καουτσούκ, τα θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, ο φημολογούμενος εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των ειδικών δυνάμεων, να συναντήσουν την αντίδραση του αστυνομικού προσωπικού, ώστε να μην οδηγηθεί σε γενικευμένες με το λαό συγκρούσεις, όπως αυτές που παρακολουθούμε στις ΗΠΑ.