Απόστρατοι, στελέχη και στρατευμένοι: Όχι στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης!

Να δεχτεί ο λαός να πληρώσει χωρίς διαμαρτυρίες την οικονομική κρίση επιδιώκει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την κρίση  που επίσπευσε σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού. Στην πατρίδα μας όμως έχει και ιδιαίτερα αρνητικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Είναι το μοντέλο της λεγόμενης ‘‘εξωστρεφούς ανάπτυξης’’, του τουρισμού των επιχειρηματικών ομίλων και των μεταφορών.  Είναι η ανάπτυξη που υπηρετούν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε θυσίες και δεν ανέλαβε τις ευθύνες του έναντι του λαού. Εμφανίζεται υποκριτικά, ως ηγέτης ολόκληρης της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων του κεφαλαίου,  που θα αναλάβει να μοιράσει δίκαια τα βάρη της οικονομικής κρίσης. Παρέλειψε όμως, να αναφέρει πως ο λαός είναι διαχρονικά στη γωνία, όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν υπερκέρδη, προερχόμενα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Δεν έχουν λοιπόν κανένα λόγο να πληρώσουν την κρίση του κεφαλαίου.

Ο λαός μας έχει βιώσει διαχρονικά τα τσάκισμα των εργασιακών και κοινωνικών του δικαιωμάτων με τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σε όλη την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου καταργούσε εργασιακά δικαιώματα, με τη φτηνή δικαιολογία της προσωρινότητας των μέτρων.  Οι εργαζόμενοι βάζοντας πάνω απ’ όλα την υγεία του λαού, με την υπευθυνότητα και τους αγώνες τους, απέτρεψαν την κατάρρευση του συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμισή του και αρκέστηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση. 

Τώρα, που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς βέβαια να αποκλείουν οι επιδημιολόγοι μια νέα έξαρση, η κυβέρνηση προχωρά στον πάγιο στόχο της ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας και της μεταφοράς του κόστους στο λαό. Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που στοχεύουν αποκλειστικά  στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα του τουρισμού και των μεταφορών και θυσιάζει κάθε μέτρο που αφορά την υγεία, τα δικαιώματα, την επιβίωσή τους. Οι αποφάσεις της περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία, πλήρη δυνατότητα της εργοδοσίας να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους, όταν και όπως θέλει με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, σύγχρονους δούλους για ένα κομμάτι ψωμί. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς κανένα εισόδημα, καμιά κοινωνική παροχή, έρμαια στις παλιές και νέες μορφές εργοδοτικής εκμετάλλευσης και θα βιώνουν το διαρκή εφιάλτη της οριστικής απόλυσης.

Όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης δεν βρίσκονται έξω από το δικό μας κόσμο. Αφορούν άμεσα τους απόστρατους και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, τη στρατευμένη νεολαία, όπως όλο το λαό μας. Εμείς οι ίδιοι, οι οικογένειές μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, είμαστε αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της οικονομικής κρίσης. Τα δικαιώματα και αιτήματα για τις συντάξεις μας και για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, θάβει η κυβέρνηση.

Στα στελέχη των καθηλωμένων μισθών, που αποκαλούσε «ήρωες» και είχε εξαγγείλει  την «ικανοποίηση απαιτήσεων», δεν τους έδωσε ούτε το έκτακτο επίδομα για να ανακουφιστούν κάποιες άμεσες ανάγκες τους. Αντίθετα, θα  αντιμετωπιστούν ως «έχοντες» στις εγγραφές των παιδιών τους στα νηπιαγωγεία και θα βρεθούν και φέτος να πληρώνουν για τη διετή προσχολική εκπαίδευση των ελλιπών υποδομών.

Τα παιδιά μας, άνεργα και υποαπασχολούμενα, αυτά που βίωναν τη σκληρή εκμετάλλευση στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και στα εργασιακά κάτεργα των νησιών τη θερινή περίοδο, καλούνται από την κυβέρνηση να διαγράψουν τις εμπειρίες και την πραγματικότητα και να εργαστούν και φέτος αγόγγυστα, όταν και όπως θέλει η εργοδοσία , για να διαφυλαχτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Καλούνται να αποδεχτούν ακόμη μεγαλύτερη υποαπασχόληση και μείωση αποδοχών και να επιδοτούμε όλοι μαζί με τη φορολογία μας, τη μόνιμη ενίσχυση των επιχειρήσεων από το κράτος.

Οι στρατευμένοι νέοι που απολύονται και αρκετοί από αυτούς δούλευαν πριν τη θητεία τους σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό – επισιτισμό, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία που είναι εκτεταμένη στον κλάδο και για τους λίγους που θα εξασφαλίσουν κάποια εργασία, θα έρθουν αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση της εργασίας, θα κληθούν να αποτελέσουν τον «πειθαρχημένο στρατό» των επιχειρήσεων. Χιλιάδες άνεργοι νέοι, δικά μας παιδιά, θα ζήσουν μέχρι το Σεπτέμβρη με το εποχικό επίδομα 400 ευρώ και μάλιστα με προϋποθέσεις, εφόσον δεν προσληφθούν ως εποχιακοί στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Απόστρατοι και στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. καλούμαστε να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές στους επιχειρηματίες του τουρισμού για να προσλάβουν ως εποχιακούς τις γυναίκες μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Να αποδεχτούμε ότι ζεστό χρήμα δισεκατομμυρίων θα πρέπει να δοθεί μέσω προγραμμάτων δανειοδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, με εγγυητή το δημόσιο, δηλαδή να πληρώσουμε και πάλι για το κεφάλαιο. Καμιά όμως μέριμνα για τα χρεωμένα μέχρι το λαιμό αδέρφια μας, αυτοαπασχολούμενους και εμποροβιοτέχνες, που μας «ζηλεύουν» ως μισθωτούς και συνταξιούχους. Πλήρης εγκατάλειψη για πολλούς από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Οι απόστρατοι και στελέχη των Ε.Δ και Σ.Α., οι στρατευμένοι μας νέοι, έχουν και γνώση και κρίση! Αντιλαμβάνονται πως είναι υποκριτική η δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν κοινωνική σφραγίδα. Είναι απόλυτα αντιλαϊκά μέτρα και οι εργαζόμενοι, όπως σε όλες τις κρίσεις, καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό. Οι λαϊκές ανάγκες δεν υπηρετούνται από τις πολιτικές που εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πρέπει να αγωνιστούν, μαζί με το λαό, ώστε να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα για κάθε εργαζόμενο και  άνεργο. Να παλέψουν για να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά και γενικότερα τα αντιλαϊκά μέτρα. Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα  στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, όπως και αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις. Να οργανωθούν, και μέσα  από τις ενώσεις τους τα στελέχη και οι απόστρατοι και να ασκήσουν πίεση για διεκδικητικούς αγώνες. Να δυναμώσουν τα εργατικά συνδικάτα οι νέοι στρατευμένοι που απολύονται.  Να προχωρήσει όλος ο λαός στο δρόμο των ριζικών αλλαγών, ώστε να εξασφαλιστούν τα πραγματικά του συμφέροντα.

Κανένας συμβιβασμός στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Να μην πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση που επίσπευσε η πανδημία του κορονοϊού!

Γιώργος Παλιούρας

(Δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα alt.gr σήμερα 30/05/2020)