9 Μάη 2020. 75 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη.

Η 9η Μάη είναι η μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, αυτή που σηματοδοτεί τη μεγάλη νίκη κατά του ναζιστικού-φασιστικού άξονα και το τέλος της  ανθρωποσφαγής του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η συμβολή όλων των λαών που συμμετείχαν στον αντιφασιστικό συνασπισμό, υπήρξε σημαντική για τη Μεγάλη Νίκη. Τα αντιφασιστικά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα πολλών χωρών είχαν ιδιαίτερη συνεισφορά. Όμως, για την πραγματοποίηση της Νίκης, καταλυτικές  υπήρξαν οι θυσίες και οι αγώνες του λαού της Σοβιετικής Ένωσης με εξέχοντα το ρόλο του Κόκκινου Στρατού. Η θυσία πάνω από 20 εκατομμυρίων σοβιετικών και οι αγώνες τους αποτελούν παρακαταθήκη, πως μόνο μια χώρα που πρωταγωνιστεί ο ίδιος λαός, έχει την αστείρευτη επιμονή και τη δύναμη να κατατροπώσει τους ναζί και τους φασίστες, όσες θυσίες και αν χρειαστούν.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Η οικονομική και η στρατιωτική ισχύς της Γερμανίας αποκτήθηκε με την ενίσχυσή της από τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας. Ο ναζισμός και ο φασισμός δεν ήταν παρά μορφές άσκησης εξουσίας του ίδιου συστήματος, του καπιταλισμού. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός είναι η μήτρα της βαρβαρότητας και μέσα από τις κρίσεις του και τις αντιπαραθέσεις του, επιβιώνει με το αίμα των λαών.

Οι ιμπεριαλιστές  επιχειρούν να παραχαράξουν το περιεχόμενο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης. Να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη των λαών την κόκκινη σημαία που ο Κόκκινος Στρατός κάρφωσε στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος στο Βερολίνο. Να εξισώσουν τους ναζί και του φασίστες εγκληματίες με τους ήρωες του λαού της Σοβιετικής Ένωσης. Να υποβαθμίσουν τους αγώνες της λαϊκής αντίστασης και να βάλουν στο πλυντήριο της Ιστορίας τους δοσίλογους και τους συνεργάτες των ναζί. Να αποπροσανατολίσουν τους νέους, ώστε να πάψουν να διδάσκονται και να εμπνέονται από τη Μεγάλη Νίκη και να είναι ευάλωτοι στη μαύρη προπαγάνδα. Να απαλείψουν από την Ιστορία την τεράστια συμβολή του σοσιαλισμού στην κατάκτηση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων στα οποία επιτίθενται λυσσαλέα τις τελευταίες δεκαετίες.

Κύρια ευθύνη  στην επιχείρηση αλλοίωσης της ιστορίας έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύοντας περίτρανα τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Είναι η συμμαχία των κεφαλαιοκρατών που στηρίζει τα φασιστικά και αντικομμουνιστικά καθεστώτα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Με την καθιέρωση της 9ης Μάη ως ‘’ημέρας της Ευρώπης’’ επιχειρεί να αλλοιώσει το μήνυμα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Αυτό επιχειρούν να περάσουν και στη χώρα μας. Μια χώρα που είναι σπαρμένη με κόκκαλα και ποτισμένη με το αίμα όσων αντιστάθηκαν στο φασισμό. Μια χώρα που δεκάδες κωμοπόλεις και χωριά καταστράφηκαν από τους ναζί κατακτητές. Μια χώρα που η γενιά των παππούδων και των πατέρων μας δημιούργησε ένα από τα πιο ρωμαλέα αντιστασιακά, αντιφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη.

Με τη στάση και τις επιλογές τους, όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα έδωσαν χώρο στους πολιτικούς απόγονους των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών να εμφανιστούν στο προσκήνιο. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλα μικρότερα ρατσιστικά-φασιστικά μορφώματα, εξακολουθούν να παρουσιάζουν το αποκρουστικό λόγο και έργο τους. Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, με το χάιδεμα των στελεχών της Χρυσής Αυγής, τις παλινωδίες στη δίκη της και το σιγοντάρισμα άλλων ‘‘γραφικών’’ αντιδραστικών, είναι τεράστιες.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό, ενάντια στη λήθη της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης και την παραχάραξη της Ιστορίας, επιβάλλει τη διαρκή εγρήγορση του λαού και την πολιτική  καταδίκη των εκπροσώπων του φασισμού.

Οι απόστρατοι και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να απομονώσουν μαζικά τους φασίστες.  Είναι απαράδεκτο  να  εκλέγονται θιασώτες του φασισμού σε ενώσεις και συνδέσμους. Να απομονωθούν από όλους τους ένστολους.

Σήμερα, 75 χρόνια μετά τη Νίκη, οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε   διενέξεις και σε κρίσεις που οξύνονται από τα αντικρουόμενα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και την προσπάθειά της να πετύχει τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, προκαλεί κινδύνους για άμεση εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οι κίνδυνοι αυτοί, αυξάνονται από την προκλητική επιθετική στάση της Τουρκίας και τον υπονομευτικό ρόλο των ιμπεριαλιστών για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών και η φύση των λυκοσυμμαχιών που συμμετέχει η χώρα μας, αναδείχτηκαν και με την πανδημία του κορονοϊού. Στον καπιταλιστικό κόσμο λειτούργησε και πάλι ο νόμος ‘‘ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος’’. Πολλές χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάθηκαν επειδή τα συστήματα υγείας υποστελεχωμένα και χωρίς μέσα, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη ζωή τους και ακόμη περισσότεροι έχουν χάσει την εργασία τους. Ο καπιταλισμός επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη της οικονομικής κρίσης που δημιουργήθηκε στους λαούς και οι κυβερνήσεις στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, εγκαταλείποντας τους εργαζόμενους στην ανεργία και την ανέχεια. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί την αφαίρεση όλων των λαϊκών δικαιωμάτων.

Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, αποτελεί έμπνευση και για τους σημερινούς αγώνες. Οργανωμένα και με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του Λαού, να αντισταθούμε στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό. Να καταδικάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς. Να υπερασπιστεί, όταν χρειαστεί, ο λαός των κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, χωρίς προστάτες ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε για την προστασία της υγείας, το ξεπέρασμα της ανεργίας και της φτώχειας, το σεβασμό των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Να  υπερασπιζόμαστε τις αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και να προσβλέπουμε στο δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών.

  • Στις 9 Μάη, τιμούμε  αυτούς που θυσιάστηκαν, έχυσαν το αίμα τους, βασανίστηκαν, επιβίωσαν από τα κρεματόρια του ναζισμού, έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.   
  • Τιμούμε τα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και φασισμό σε όλες τις χώρες, όσους έδωσαν τη μάχη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.
  • Τιμούμε τη γενιά της αντιφασιστικής αντίστασης, τους Εαμίτες, τους Ελασίτες, τους Επονίτες, τα Αετόπουλα, όλους τους πατριώτες που θυσιάστηκαν και  αγωνίστηκαν ενάντια στους ναζί και τους φασίστες καταχτητές.
  • Τιμούμε τα εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που δεν υπέκυψαν, ούτε συμβιβάστηκαν, μπροστά στη δύναμη του φασισμού και παρατάχτηκαν μαζί με το Λαό μας στον αγώνα ενάντια στους καταχτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες και τα άλλα μιάσματα της Ιστορίας. Τιμούμε τη θυσία αυτών που έπεσαν στη μάχη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Τιμούμε τους αγώνες τους για τη λευτεριά και έναν καλύτερο κόσμο.