Δημήτρης Θωμάκος, αστυνομικός και φωτογράφος.

Δημήτρης Θωμάκος, αστυνομικός και φωτογράφος.

Φωτο: Δημήτρης Θωμάκος.
Ασπρόμαυρη αναλογική (πορτρέτο με τεχνική raster)

Ο Δημήτρης Θωμάκος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής ε.α. γεννήθηκε στην Αθήνα. Παράλληλα με την υπηρεσία του ως αξιωματικός της αστυνομίας,  σπούδασε και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία.  Σήμερα, δραστηριοποιείται στην Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, αρθρογραφεί και ασχολείται  ερασιτεχνικά με όλες τις μορφές, τεχνικές και κλάδους της  ασπρόμαυρης και έγχρωμης αναλογικής φωτογραφίας. Τον έχει κερδίσει η ασπρόμαυρη φωτογραφία, εμφανίζει μόνος του τα φιλμς με παραδοσιακά χημικά στο σκοτεινό θάλαμο και τυπώνει τις φωτογραφίες του με τις κλασικές μεθόδους.Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές πανελλαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, που οργάνωσε η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών και η Ελληνική Αστυνομία. Φωτογραφίες του έχουν γίνει εξώφυλλα στα περιοδικά ‘’Νέα της I.P.A’’ και ‘’Αστυνομική Επιθεώρηση’’ και έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά ‘’Γεωτρόπιο’’ και ‘’Φωτογραφικό Είδωλο’’.

Φωτο: Δημήτρης Θωμάκος
Ασπρόμαυρη αναλογική (δέντρο στη δίνη του βοριά)

Ο Δημήτρης Θωμάκος θεωρεί ότι η ασπρόμαυρη φωτογραφία απεικονίζει τόσο την πολιτική όσο και την κοινωνική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα και ο υπόλοιπος κόσμος, μέσα από το ιστορικό παρελθόν αλλά και το παρόν, στα οποία καταγράφονται πόλεμοι, δυστυχίες, πρόσφυγες, αρρώστιες και άλλα δεινά που επέβαλε ο ιμπεριαλισμός στους λαούς.

Φωτο: Δημήτρης Θωμάκος
Ασπρόμαυρη αναλογική (αντανακλάσεις)

Η φωτογραφία σε όλες τις μορφές της, απεικονίζει στιγμές, μας δείχνει την ιστορία, καταγράφει γεγονότα καλά και κακά, όμορφα και άσχημα, αποθανατίζει τη γέννηση, τη βάπτιση, το γάμο, πολλές φορές και το θάνατο των ανθρώπων, γλέντια, χαρές, γιορτές, πανηγύρια. Επίσης, καταγράφει όλες τις τέχνες , τις εργασίες, τα μέσα παραγωγής, τον αγροτικό τομέα, τη ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο. Η φωτογραφία συμπλήρωσε άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και θεωρείται ο πρόδρομος του κινηματογράφου, δηλαδή της κίνησης της εικόνας, όπου εκεί οι άνθρωποι είδαν τί συμβαίνει γύρω τους. Πολλές φορές η φωτογραφία λογοκρίθηκε, καταστράφηκε, προκειμένου να αποκρύψει γεγονότα, σφαγές, βασανιστήρια, κανένας όμως δεν μπόρεσε να την καθυποτάξει. Μέσα από αυτήν, ο φωτογράφος ακουμπάει τα συναισθήματά του και τις απόψεις του. Η φωτογραφία είναι τέχνη τόσο προσθετική, όσο και αφαιρετική.

Φωτο: Δημήτρης Θωμάκος
Ασπρόμαυρη αναλογική (εξωτερικός φυσικός φωτισμός)

Ο ίδιος συνεχίζει, ότι από το 1839 που ανακαλύφθηκε η φωτογραφία, κατέγραψε αναρίθμητα ιστορικά γεγονότα, που έγιναν στον πλανήτη. Τη Μεγάλη Σοβιετική Επανάσταση και την Επανάσταση στην Κούβα, οι οποίες άλλαξαν την πορεία του κόσμου, τις ματωμένες Πρωτομαγιές στην πατρίδα μας και το εξωτερικό, τα λαϊκά επαναστατικά κινήματα που έγιναν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής εναντίον του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, τα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα που πνίγηκαν στο αίμα στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Μην ξεχνάμε τα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής, όπου Έλληνες φωτογράφοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αποθανάτισαν τη δυστυχία του ελληνικού λαού με κίνδυνο της ζωής τους για να έχουμε σήμερα φωτογραφική ιστορία. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε η φωτογραφία στα χρόνια της Αντίστασης όπου μαχητές του ΕΛΑΣ φωτογραφίζονται. Μαζί τους φωτογραφίζεται και ο απελευθερωτικός αγώνας που έδωσαν, οι νεκροί και τραυματίες, η Κυβέρνηση του βουνού, η Ελλάδα της απελευθέρωσης, η αντίσταση του λαού το  Δεκέμβρη. Έχουμε τις φωτογραφίες από τον τιμημένο αγώνα του Δ.Σ.Ε ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους μοναρχοφασίστες, τις  δίκες και τις εκτελέσεις των Ελλήνων κομμουνιστών, τις θυσίες του λαού μας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

Φωτο: Δημήτρης Θωμάκος
Ασπρόμαυρη αναλογική με τονιστή χαλκού

Η φωτογραφία, αναλογική και ψηφιακή, μας δείχνει το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον και όπως μας έγραψε ο κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ «η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει ……. και τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα…», είναι οι θάλασσες της ειρήνης και ο κόσμος των ονείρων και των ανθρώπων.

Φωτο: Δημήτρης Θωμάκος
Αναλογική έγχρωμη (σοκάκι)
αρχείο Κ.ΑΠ.Α: Δημήτρης Θωμάκος

Στο σκοτεινό θάλαμο ο φωτογράφος μπορεί να δημιουργήσει με διάφορες τεχνικές και να τυπώσει στο φωτογραφικό χαρτί ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια έναν άλλο κόσμο που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά στα όνειρά του και τις σκέψεις του- εδώ έχουμε μια άλλη φωτογραφία τη δημιουργική, την καλλιτεχνική- γιατί ο κόσμος δεν είναι αυτός που είναι, αλλά αυτός που βλέπουμε.