Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το αστυνομικό προσωπικό

kke.gr

          Από το ΚΚΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για το αστυνομικό προσωπικό και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας του από την πανδημία του κορονοϊού. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των ερωτήσεων που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την προστασία της υγείας των αστυνομικών και περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του αστυνομικού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς και την πρόταση για χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε όλο το αστυνομκό προσωπικό και στους δοκίμους των αστυνομικών σχολών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στο αστυνομικό προσωπικό και στις οικογένειές τους, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε δίνοντας τη μάχη απέναντι στην πανδημία.

          Επισημαίνουμε την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας του αστυνομικού προσωπικού, ιδιαίτερα όσων από τη φύση των καθηκόντων τους, έρχονται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σε καθημερινή βάση.

          Το ΚΚΕ, στέκεται με ευθύνη ενώπιον του λαού και  αγωνίζεται, στις σημερινές συνθήκες, με όλες του τις δυνάμεις, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις, προκειμένου, να ληφθούν άμεσα από την κυβέρνηση, όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων του λαού.

          Την περίοδο αυτή έγινε φανερό σε όλους και επιβεβαιώθηκε πως οι μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία του λαού μας προέκυψαν από την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι τραγικές ελλείψεις του συστήματος, η αδυναμία του να αντέξει στο βάρος της επιδημίας του κορονοϊού και να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων. Ακολουθώντας τις στρατηγικές της Ε.Ε για τη μείωση του κόστους της υγείας για το κράτος και την παράδοσή της στο κεφάλαιο, απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, εμπορευματοποίησαν και ιδιωτικοποίησαν την υγεία και έκαναν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για πολιτική που στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου, ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στον τομέα της πρόληψης και περίθαλψης μέσα από ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

          Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και η πρόταξη της ατομικής ευθύνης του πολίτη, δεν ανατρέπουν τη στρατηγική κατεύθυνση, που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως κόστος. Οι δαπάνες για την υγεία είναι αδήριτη ανάγκη να αυξηθούν. Η υγεία του λαού πρέπει να προστατευτεί με κάθε κόστος. Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί την υπέρτατη αξία. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να υλοποιήσει αμέσως, ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

          Πρέπει να τονίσουμε ότι πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται και βρίσκονται αποκλειστικά στην κατεύθυνση της καταστολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, δημιουργούν προβληματισμούς για τον προσωρινό ή το μονιμότερο χαρακτήρα τους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ορισμένα κατασταλτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με στόχευση να φιμώσει το λαό που διαμαρτύρεται και διεκδικεί την προστασία της υγείας του. Το αστυνομικό προσωπικό, που καλείται να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά, θα πρέπει σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες, να σταθεί συμπαραστάτης  στη δοκιμασία του.

          Είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να προστατευτεί η υγεία του λαού και ιδιαίτερα των εργαζομένων, των υγειονομικού προσωπικού, των στρατιωτικών και της στρατευμένης νεολαίας, του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, όλων όσων λόγω της εργασίας και των καθηκόντων τους εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο της επιδημίας του κορονοϊού.  Σ’ αυτή την κατηγορία του αυξημένου κινδύνου βρίσκεται και το αστυνομικό προσωπικό. Για το λόγο αυτό, το KKE προώθησε στη Βουλή με ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής του ομάδας, καταγγελίες και αιτήματα φορέων του αστυνομικού προσωπικού.  Με δεδομένο μάλιστα, ότι διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα ζητήματα που αφορούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για το αστυνομικό προσωπικό, το ΚΚΕ θα εξακολουθεί να καταθέτει σχετικές ερωτήσεις και να στηρίζει τα δίκαια αιτήματά του.

          Ειδικότερα, για την προστασία και τη στήριξη του αστυνομικού προσωπικού, με βάση τις υπηρεσιακές αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που εκτελεί σε εξωτερικές και εσωτερικές υπηρεσίες, απαιτείται:

 1. Τακτική απολύμανση των αστυνομικών κτηρίων και των αστυνομικών σκοπιών. Αυξημένη και συνεχής καθαριότητα όλων των χώρων τους με τα κατάλληλα αντισηπτικά υλικά. Στην είσοδο-έξοδο των αστυνομικών κτηρίων να υπάρχει εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) τόσο για το αστυνομικό προσωπικό, όσο και για τους πολίτες που υπάρχει ανάγκη να προσέλθουν.
 2. Καθημερινές απολυμάνσεις των αστυνομικών κρατητηρίων. Διαρκής καθαρισμός και εξασφάλιση του εξαερισμού του χώρου. Διάθεση ειδών κλινοστρωμνής (κουβέρτες) προσωπικά σε κάθε κρατούμενο που διανυκτερεύει σε κρατητήριο και απολύμανσή τους με την αποχώρησή του. Λειτουργία κρατητηρίων αναφοράς υπόπτων κρουσμάτων και επιβεβαιωμένων κορονοϊού. Αντί της διασποράς των κρατουμένων αυτής της κατηγορίας σε κρατητήρια πολλών αστυνομικών κτηρίων, λειτουργία ενός κατάλληλου από άποψη υγιεινής κρατητηρίου σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, όπου θα μεταφέρονται οι κρατούμενοι-κρούσματα όλης της περιφέρειας. Διάθεση ολόσωμων στολών και μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια), καθώς και αντισηπτικών στο αστυνομικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα επιτήρησης στα κρατητήρια ή έρχεται σε κοντινή επαφή με ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
 3. Αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων από διοικητικούς κρατούμενους που δεν βαρύνονται και με ποινικά αδικήματα, που είναι και οι περισσότεροι που κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά κτήρια. Ιδιαίτερα να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια από παράτυπους μετανάστες που κρατούνται με βάση διοικητικές αποφάσεις προς απέλαση με προτεραιότητα ανήλικους για τους οποίους εξασφαλίζονται κατάλληλες δομές, ευάλωτα ιδίως στην υγεία τους άτομα, οικογένειες, γυναίκες, με βάση το χρόνο κράτησης και τη μη ασφαλή χώρα καταγωγής. Η όλη διαδικασία αποσυμφόρησης να γίνει αφού προηγηθούν ιατρικές εξετάσεις των κρατουμένων, διασφαλιστεί ότι δεν είναι κρούσματα κορονοϊού, τεθούν σε κατάσταση υγειονομικής καραντίνας εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους γιατρούς, το κράτος εξασφαλίσει τη στέγαση και διατροφή όσων έχουν ανάγκη και γενικά ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τη διασπορά ασθενειών.
 4. Διάθεση ολόσωμων στολών προστασίας και μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) στο αστυνομικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα προανάκρισης, δακτυλοσκόπησης και μεταγωγής, καθώς και φρούρησης σε νοσηλευτήρια, κρατουμένων που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Για τις προανακρίσεις και δακτυλοσκοπήσεις αυτές να χρησιμοποιείται ιδιαίτερος απομονωμένος χώρος, που να απολυμαίνεται μετά τη χρήση του και όχι τα γραφεία προσέλευσης των πολιτών.
 5. Αραίωση του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται σε γραφεία (γραμματείες τμημάτων, διαχειρίσεις, επιτελικά γραφεία) και σε χώρους ομαδικής εργασίας (τηλεφωνικά κέντρα). Ρύθμιση της απασχόλησης με το σύστημα βάρδιας.
 6. Απολύμανση των περιπολικών και λοιπών αστυνομικών αυτοκινήτων. Διαχωρισμός των πίσω θέσεων κατάλληλων αυτοκινήτων που να πραγματοποιούν μεταγωγές υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού με ειδικό πλαίσιο υαλοπίνακα, που να διασφαλίζει την προστασία του αστυνομικού προσωπικού από τη διασπορά του κορονοϊού αλλά και των μεταγόμενων από τραυματισμό ή και αυτοτραυματισμό. Διάθεση μόνο τέτοιων αυτοκινήτων για τις παραπάνω μεταγωγές και απολύμανση του αυτοκινήτου με τη λήξη της.
 7. Χορήγηση επαρκών ποσοτήτων μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) και ειδών υγιεινής (αντισηπτικά) στο αστυνομικό προσωπικό και ιδιαίτερα σε όσους εκτελούν εξωτερικά καθήκοντα, όπως πεζές περιπολίες, καθώς και εποχούμενες περιπολίες σε περιπολικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, άλλα δίκυκλα και έρχονται σε τακτική επαφή με τους πολίτες. Όλα τα οχήματα πρέπει να διαθέτουν απόθεμα των παραπάνω ειδών. Επίσης, απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας και αντισηπτικά πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις αστυνομικές σκοπιές.
 8. Έκδοση μνημονίου αστυνομικών ενεργειών για χρήση του αστυνομικού προσωπικού που επιλαμβάνεται προσαγωγών, συλλήψεων, προανακρίσεων, δακτυλοσκοπήσεων, φύλαξης κρατουμένων και μεταγωγών, σε περιπτώσεις υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.
 9. Πολυεπίπεδη υποστήριξη (προστασία υγείας, ψυχολογία, διαβίωση), στους δοκίμους της Αστυνομικής Ακαδημίας, που διατίθενται σε υπηρεσία στις σχολές και στις άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.
 10. Αποδέσμευση του αστυνομικού προσωπικού από υποχρεώσεις που δεν ανάγονται στα καθήκοντά του, όπως των υγειονομικών του ΕΟΔΥ για τη λήψη ιστορικού και την παροχή οδηγιών σε κρούσματα του κορονοϊού. Αυτού του είδους τα καθήκοντα θα πρέπει να ασκούνται από υγειονομικό προσωπικό ή προσωπικό με γνώσεις του αντικειμένου (φοιτητές ιατρικής κ.α.) και το αστυνομικό προσωπικό να έχει επικουρικό ρόλο και μόνο σε περιπτώσεις ιχνηλάτησης βεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού, με βάση τις οδηγίες των υγειονομικών.
 11. Χορήγηση και στους αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων και των δοκίμων της Αστυνομικής Ακαδημίας, έκτακτου επιδόματος ανάλογου με αυτό που εξαγγέλθηκε για τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.
 12. Προγραμματισμός της χορήγησης των οφειλόμενων αδειών του προηγουμένου έτους, καθώς και του τρέχοντος έτους, ώστε να μην χαθούν οι μέρες άδειας  του αστυνομικού προσωπικού.

Το αστυνομικό προσωπικό στις δύσκολες σημερινές συνθήκες πρέπει να προστατεύσει πρώτα από όλα την υγεία του, για να μπορέσει εκτελώντας τα καθήκοντά του, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, να εξυπηρετήσει και τα συμφέροντα του λαού μας. Το ΚΚΕ με τους αγώνες του, συμπαρίσταται και στη δική του προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ & ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ