Κορονοϊός, γρίπη ή ιγμορίτιδα;

Η υφήλιος διανύει μία πραγματικά δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού-2019 (SARS-CoV-2) και της απειλής της νόσου COVID-19. Ο αντίκτυπος της κατάστασης αυτής στην καθημερινότητά μας είναι αναμφίβολος και διαρκώς παρών. Μία μικρή ενόχληση στο λαιμό, ένα συνάχι ή ένα φτάρνισμα μπορούν πλέον να αγχώσουν τόσο το άτομο που τα εμφανίζει όσο και τους γύρω του. Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να επικοινωνήσουν με τον παθολόγο ή τον ΩΡΛ προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς είναι αυτό που τους συμβαίνει.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζονται η απλή γρίπη, η ιγμορίτιδα και η λοίμωξη από τον κορονοϊό -2019 (SARS-CoV-2). Εξίσου σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται το κάθε ένα από αυτά.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Η εποχιακή γρίπη είναι ακόμη παρούσα στον πληθυσμό προκαλώντας μία σειρά από συμπτώματα. Πρόκειται για μία κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκαλείται από έναν ιό και προσβάλλει τη μύτη, το λαιμό και τα πνευμόνια. Συνήθως η διάρκειά της είναι 5-7 ημέρες. Τα πιο τυπικά συμπτώματά της είναι τα ακόλουθα:

 • Πυρετός με ή χωρίς ρίγος
 • Βήχας (συνήθως ξηρός)
 • Κακουχία
 • Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις
 • Καταρροή και μπούκωμα (μερικές φορές)
 • Πονόλαιμος (μερικές φορές)
 • Διάρροια (μερικές φορές στα παιδιά)

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΓΡΙΠΗ
Αρχικά, ο εμβολιασμός βοηθά σημαντικά στο να προληφθεί η λοίμωξη από γρίπη. Δυστυχώς, για τον κορονοϊό-2019 το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης, ακόμη και αν νοσήσει, κατά πάσα πιθανότητα τα συμπτώματά του θα είναι πιο ήπια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με γρίπη θα αναρρώσουν πλήρως χωρίς καμία ιδιαίτερη φαρμακευτική θεραπεία. Συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, η ξεκούραση, η λήψη πολλών υγρών και η αντιμετώπιση του πυρετού με παυσίπονα και αντιπυρετικά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αντιβιοτικά, παρ’ ότι έχουν θέση στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας, δε βοηθούν στις ιογενείς λοιμώξεις. Οι ιώσεις συνήθως χρειάζεται να κάνουν τον «κύκλο» τους. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα καλυτερέψουν αλλά μετά από μερικές ημέρες επανέλθουν, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει ο ασθενής με το γιατρό του.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑΣ
Ως ιγμορίτιδα ορίζεται η φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (ιγμορείων) που οφείλεται είτε σε κάποιον ιό είτε σε κάποιο βακτήριο και εμφανίζεται με μία σειρά από συμπτώματα. Αρχικά ξεκινά ως μία ιογενής λοίμωξη που διαρκεί το πολύ μέχρι 10 ημέρες και συνοδεύεται από πλήρη ίαση στους περισσότερους ασθενείς. Ένα μικρό ποσοστό αυτών θα εμφανίσει μία δευτερογενή οξεία λοίμωξη από κάποιο βακτήριο και σε αυτήν την περίπτωση θα εμφανιστεί η τυπική κλινική εικόνα της οξείας μικροβιακής ιγμορίτιδας η οποία συνήθως περιλαμβάνει μερικά ή όλα από τα παρακάτω:

 • Πόνο ή βάρος στο πρόσωπο
 • Ρινική απόφραξη
 • Πυώδεις εκκρίσεις από τη μύτη και οπισθορρινική καταρροή
 • Διαταραχές της όσφρησης
 • Πυρετό
 • Πονοκέφαλο
 • Πόνο στα δόντια
 • Βήχα
 • Βουλωμένα αυτιά
 • Κακουχία

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ
Στην οξεία ιογενή ιγμορίτιδα δεν έχει νόημα η χρήση αντιβιοτικών. Συστήνεται ξεκούραση, καλή ενυδάτωση, αποσυμφορητικά της μύτης και αναλγητικά. Στην οξεία μικροβιακή ιγμορίτιδα όμως η χρήση των αντιβιοτικών είναι απαραίτητη. Συνήθως δίνονται για 10-14 ημέρες. Συγχρόνως, χορηγούνται τοπικά αποσυμφορητικά σπρέυ της μύτης για μικρό χρονικό διάστημα (5-7 ημέρες) ακολουθούμενα από σπρέυ κορτιζόνης. Τα τελευταία, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, είναι πολύ ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, συστήνονται πλύσεις της ρινικής κοιλότητας με φυσιολογικό ορό και υπέρτονα διαλύματα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Ο κορονοϊός-2019 (SARS-CoV-2) είναι ένα νέο στέλεχος κορονοϊού το οποίο απαντάται για πρώτη φορά στον άνθρωπο και προκαλεί μία σειρά από συμπτώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα 4 στελέχη κορονοϊού προσβάλουν πολύ συχνά τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας ήπια μόνο συμπτώματα, ανάλογα με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Παρόλα αυτά, κάποια στελέχη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο SARS-CoV-2, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές σε ορισμένες ομάδες ασθενών. Τέτοιες ομάδες είναι για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι καθώς και άνθρωποι κάθε ηλικίας που πάσχουν από νοσήματα της καρδιάς και των πνευμόνων ή έχουν σακχαρώδη διαβήτη.
Τα  συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό-2019 μπορούν να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Πυρετό με ή χωρίς ρίγος
 • Βήχα συνήθως ξηρό
 • Δύσπνοια
 • Κακουχία (μερικές φορές)
 • Πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις (μερικές φορές)
 • Πονοκέφαλο (μερικές φορές)
 • Πονόλαιμο (μερικές φορές)

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά. Οι πιο πολλοί ασθενείς θα εμφανίσουν ήπια νόσηση. Σε περίπτωση που η νόσηση είναι βαριά, είναι δυνατόν να εξελιχτεί σε πνευμονία η οποία μπορεί να απαιτήσει τη διασωλήνωση του πάσχοντα. Αν ήρθατε πρόσφατα σε επαφή με κάποιον ασθενή που έπασχε από SARS-CoV-2 είναι πιθανό τα συμπτώματά σας να οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό. Το ίδιο και αν ταξιδέψατε πρόσφατα σε μια περιοχή όπου η επιδημία είναι ενεργή.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από κορονοϊο-2019 είναι η σωστή ενημέρωση και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών.
Αν υποπτεύεστε ότι έχετε μολυνθεί από SARS-CoV-2 τότε επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο τηλέφωνο 1135 ή με τον προσωπικό σας γιατρό. Αυτοί θα εκτιμήσουν τα συμπτώματά σας και θα σας δώσουν σχετικές οδηγίες. Αν νοσείτε ήπια, το πιο πιθανό είναι να σας συμβουλέψουν να μείνετε στο σπίτι έτσι ώστε να μην μεταδώσετε τον ιό και σε άλλους ανθρώπους. Συγχρόνως θα σας προτρέψουν να ακολουθήσετε τις οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Αν τα συμπτώματά σας είναι πιο σοβαρά θα σας προτρέψουν να επισκεφθείτε μία ιατρική δομή π.χ. το τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου ή κάποια ειδικά διαμορφωμένη, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δομή. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερώσετε τηλεφωνικά ότι θα πάτε.
Σε κάθε περίπτωση ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Η ενημέρωση, η προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής και η κοινωνική ευθύνη είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτήν την κρίση.

Αναδημοσίευση από Κ.Ι. Αθηνών, Δ/νσης Υγειονομικού ΕΛ.ΑΣ (kiath.gr)
(Αρθογραφία Δρ. Μιχάλη Τσούνη, MD, PHD, ΩΡΛ-Στρατιωτικού Ιατρού)