Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που χαστούκισε τον 11χρονο Ρομά δεν είναι ο μοναδικός υπαίτιος για την επαίσχυντη και καταδικαστέα πράξη του. Συνυπεύθυνοι είναι ο αρμόδιος υπουργός και η ηγεσία της αστυνομίας. Αυτοί με τους λόγους και τα έργα τους , ‘’ντοπάρουν’’ τους αστυνομικούς σε απαράδεκτες και παράνομες συμπεριφορές και υποθάλπτουν τη γενικευμένη καταστολή ενάντια στο λαό.
Σε ένα αστυνομικό σώμα που καλλιεργούνται ρατσιστικές συμπεριφορές ενάντια στους ρομά, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και γενικότερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το ‘’φούσκωμα’’ των μυαλών αστυνομικών με κακή εκπαίδευση και ψυχολογία, μόνο σε αυτές και χειρότερες συμπεριφορές καταλήγει.
Γνωρίζουμε καλά, ότι τέτοια περιστατικά είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού επικρατεί η παγιωμένη τακτική της συγκάλυψης, όχι μόνο από τους συναδέλφους των υπαιτίων αστυνομικών, αλλά κυρίως από τους προϊσταμένους τους και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προ-Πο.
Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών που βιώνουν καθημερινά την εγκληματικότητα και τους κινδύνους της υπηρεσίας στη Δυτική Αττική, καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές. Τους καλούμε να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση λύσεις σ’ αυτά, απομονώνοντας όσους υποθάλπτουν το ρατσισμό και την αυθαιρεσία στην υπηρεσία τους.