Η ανάταξη της αστυνομίας όχι πάταξη της κοινωνίας.

H πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας μας κατά την επίσκεψή του στους νέους ειδικούς φρουρούς που προσέλαβε και εκπαίδευσε η Ελληνική Αστυνομία με fast- track διαδικασίες και πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα τις επόμενες ημέρες, μόνον αισιοδοξία δεν προκαλούν.  Ύστερα από τον καταιγισμό των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής, που έχουν προκαλέσει την καθολική αντίδραση του λαού, αναμέναμε την πλέον μετρημένη τοποθέτηση. Διαπιστώνουμε όμως, ότι ο πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε σε μια τυπική παροχή κάλυψης στον αρμόδιο υπουργό και στην αστυνομία, ορίζοντας τους όρους της αστυνομικής δράσης. Προχώρησε σε αναφορές που δεν καταλείπουν αμφιβολίες για τις προτεραιότητες της αστυνομίας στην αντιμετώπιση του λαού που αντιδρά στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την εμμονή της κυβέρνησής του στην εφαρμογή του δόγματος ‘‘νόμος και τάξη’’. Υιοθέτησε τη ρητορική που έχει οδηγήσει  στον αυταρχισμό και την αύξηση της καταστολής και χαρακτήρισε ως εύκολη φημολογία τον καταιγισμό καταγγελιών για την αστυνομική βία. Οι αναφορές του, ότι η αστυνομία δεν αφηνόταν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της και ότι ‘‘τα ελληνόπουλα με το εθνόσημο’’ δεν είναι πλέον η χλεύη των βολεμένων, δεν καθοδηγούν τους νέους και ελάχιστα εκπαιδευμένους αστυνομικούς στη νηφάλια και ψύχραιμη εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αντίθετα, καλλιεργούν το κλίμα στο χώρο της αστυνομίας, που συντελεί στην αυθαιρεσία και στην επιβολή με βία πάνω στο λαό. Η ανάταξη της χώρας στο επίπεδο της αστυνομίας, που τόνισε ο πρωθυπουργός, αποσκοπεί στην πάταξη της κοινωνίας.  

Αποστολή της αστυνομίας πρέπει να είναι μόνον η δίωξη του εγκλήματος. Εφόσον και ο πρωθυπουργός της χώρας αναγνωρίζει ότι το έγκλημα αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους και γίνεται όλο και πιο σύνθετο, στην κατεύθυνση αυτή να προσανατολιστεί και η δράση της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί και τα μέσα να διατεθούν στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι για την καταστολή του λαού, που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του και διεκδικεί λύσεις στα προβλήματά του.

Οι νέοι ειδικοί φρουροί, ως στελέχη πλέον της αστυνομίας, έχουν κάθε δικαίωμα να θέσουν τα προβλήματά τους  και να διεκδικήσουν λύσεις. Να οργανωθούν με  τους συναδέλφους τους που αγωνίζονται να μην είναι οι αστυνομικοί τυφλά όργανα καταστολής και όχι με εκείνους που υπερθεματίζουν στην περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη στην υπηρεσία τους, να μην βρεθούν απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό και ως απόστρατοι δηλώνουμε ότι θα στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.