Κύπρος. 45 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα.

Στις 15 Ιούλη 2019 συμπληρώνονται 45 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών που μαζί με τους φασίστες της ΕΟΚΑ Β’, ανέτρεψαν τη νόμιμη, δημοκρατική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έδωσαν την αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας στο νησί, με αποτέλεσμα την κατοχή του 37% της Κύπρου και όλες τις αρνητικές συνέπειες που από τότε υφίσταται ο Κυπριακός λαός και όλος ο ελληνισμός.

Μια θλιβερή επέτειος που πρέπει να αναδειχτεί ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τη συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού από την Τουρκία, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, την τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας κατά μήκος των ανατολικών μας συνόρων. Περισσότερο πρέπει να αναδειχτεί η συμμετοχή των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του ΝΑΤΟ στην προδοσία της Κύπρου το 1974 αλλά και η διαχρονική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων να αναθέτουν στους υπαίτιους ιμπεριαλιστές να λύσουν το πρόβλημα που εκείνοι δημιούργησαν για τα συμφέροντά τους, τα οποία σήμερα είναι αναβαθμισμένα για την εκμετάλλευση των φυσικών πηγών ενέργειας της κυπριακής ΑΟΖ.


Για τη μαύρη επέτειο εκδόθηκε ανακοίνωση από την Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (Κ.ΕΘ.Α), με την οποία συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Αποστράτων, όπου τονίζονται τα παρακάτω:

” Τις επόμενες μέρες συμπληρώνονται 45 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη στην Κύπρο με την ανατροπή του Μακαρίου (15 Ιούλη 1974). Το πραξικόπημα έγινε με τη συνεργασία της ΕΟΚΑ Β΄, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία από το νησί απογυμνώνοντάς το αμυντικά. Το πραξικόπημα έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή (20/7/1974). Η συνέχεια είναι γνωστή:

    Πόλεμος, καταστροφές, νεκροί, αγνοούμενοι, προσφυγιά και κατοχή του 37% του νησιού!

Οι ΗΠΑ επιδίωκαν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Χωρίς το πρώτο, δε θα ερχόταν η δεύτερη. Και χωρίς τον Αττίλα, δε θα ερχόταν η διχοτόμηση.

Για 45 χρόνια τώρα τα αποτελέσματα του  χουντικού πραξικοπήματος είναι υπαρκτά, ενώ από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ προωθείται μονιμοποίηση διχοτομικής λύσης!  

Η χώρα -με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων- συνεχίζει να βρίσκεται μπλεγμένη βαθιά στα πολεμικά, ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, με τη «σύμμαχο» χώρα του ΝΑΤΟ Τουρκία, να εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Με αφορμή και τη θλιβερή αυτή επέτειο, καλούμε όλους τους εν ενεργεία και απόστρατους συναδέλφους, κάθε δημοκρατικό πολίτη και φορέα:

Να απομονώσουμε τους θαυμαστές των δικτατόρων και όλους όσους προσπαθούν, να απενοχοποιήσουν τη χούντα και τους στυλοβάτες για την 7χρονη δικτατορία.

Να απομονώσουμε πλήρως το ναζιστικό εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που στόχο έχει τη χειραγώγηση των στελεχών των ΕΔ και ΣΑ.

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια διχοτόμησης, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Για μια Κύπρο με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”.