Τα … δωράκια του Μ.Τ.Σ.

Η ενημέρωση αυτή αφορά μόνο τους απόστρατους συναδέλφους που προέρχονται από την τέως Χωροφυλακή ή είχαν ενταχθεί στα Ταμεία της.

Όπως είναι γνωστό, μια από τις λεγόμενες “μνημονιακές κρατήσεις” είχε επιβληθεί στις συντάξιμες αποδοχές των αποστράτων με το Ν. 4093/2012. Η κράτηση αυτή είχε επεκταθεί αυθαίρετα και στο μηνιαίο μέρισμα του Μ.Τ.Σ. Η κατάργησή της αποτελούσε μόνιμη αγωνιστική επιδίωξη των αποστράτων.

Η κατάργηση έπρεπε να γίνει από το 2015, που ο νόμος είχε κριθεί αντισυνταγματικός και οπωσδήποτε από την εφαρμογή του Ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου). Τότε σταμάτησε η κράτηση του Ν. 4093/2012 στις κύριες συντάξεις, όχι όμως και στα μερίσματα του Μ.Τ.Σ. Να θυμίσουμε τις συνεχείς παρεμβάσεις του αείμνηστου συναγωνιστή ναύαρχου Γιώργου Ροΐδη, προέδρου της ΑΝΕΑΕΔ, για το ζήτημα αυτό.

Τελικά, η κυβέρνηση και το Μ.Τ.Σ. “δέησαν”, κάτω από τις πιέσεις των αποστράτων, να καταργήσουν αυτή την αυθαίρετη κράτηση, 7 χρόνια αργότερα. Με το μέρισμα του μήνα Απρίλη 2023 παύει να κρατείται.
Για να μετριάσουν μάλιστα τις κλιμακούμενες αγωνιστικές αντιδράσεις για όσα άδικα υφάρπαξαν από τους απόστρατους, όλα αυτά τα χρόνια, με πολιτική απόφαση, θα καταβάλουν στους μερισματούχους τα αναδρομικά που αφορούν την κράτηση του Ν. 4093/2012 για τα έτη 2021,2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 (συνολικά 27 μήνες). Βέβαια, το ποσό των αναδρομικών, που υπολογίζεται από 350 ως 600 ευρώ περίπου, ανάλογα με το βαθμό του απόστρατου, θα δοθεί χωρίς τόκους, ενώ θα γίνει παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20%, με βάση το Ν.4172/2013. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μ.Τ.Σ., η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει την Τρίτη, 4 Απρίλη 2023.

Επίσης, ύστερα από τις συνεχείς διαμαρτυρίες των αποστράτων και για τη μη χορήγηση των δώρων τους, με πολιτική απόφαση, το Μ.Τ.Σ. πρόκειται να καταβάλλει ένα έκτακτο μέρισμα για το έτος 2022, το οποίο “θα τυλίξει για … πασχαλινό τσουρέκι”. Παρότι, μέχρι σήμερα, το Μ.Τ.Σ δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, πληροφορίες από πηγές του στρατού αναφέρουν, πως το “μέρισμα-δώρο” θα είναι ίσο με ένα κανονικό μηνιαίο μέρισμα, χωρίς κρατήσεις και πρόκειται να καταβληθεί στις 7 Απρίλη 2023.

Συνάδελφοι απόστρατοι, τα παραπάνω “δωράκια” δεν είναι “φιλολαϊκές” παροχές της κυβέρνησης. Το Μ.Τ.Σ διαχειρίζεται τις κρατήσεις, τις δικές μας και των εν ενεργεία συναδέλφων μας. Μας δίνουν κάποια ψίχουλα από αυτά που μας κλέβουν τόσα χρόνια. Ακόμη όμως και αυτά, που καταβάλλονται ως δήθεν “προεκλογικά δωράκια”, δεν θα είχαν δοθεί χωρίς τους συνεχείς συλλογικούς αγώνες, τις κινητοποιήσεις και την πίεση των αποστράτων και συνολικά του συνταξιουχικού κινήματος.