Οι …”αυξήσεις” στις συντάξεις.

“Επειδή οι ρήτορες μίλησαν πολύ, ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας η φωνή”

Σε ορισμένους συναδέλφους απόστρατους έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και τα ΜΚΔ που παρακολουθούν, πως από τη νέα χρονιά όλοι οι απόστρατοι θα δουν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η κυβέρνηση μάλιστα, ενώ αρχικά έλεγε ότι οι αυξήσεις θα δοθούν με τη σύνταξη του Απρίλη, αποφάσισε να δοθούν με τη σύνταξη του Φλεβάρη, μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές νωρίτερα.

Ως Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών θεωρούμε χρήσιμο να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η αύξηση στις συντάξεις που θα ισχύσει από 1-1-2023, αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις και γίνεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από αθροίσματα και διαίρεση των μεταβολών του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος  και του ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Με τα σημερινά δεδομένα η αύξηση εκτιμάται στο 6%.

Με βάση το παραπάνω, θα έχουν κάποια μικρή αύξηση οι «νέοι» συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι αποστρατεύτηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου (13-5-2016), καθώς και οι «παλιοί» συνταξιούχοι που γενικά δεν έχουν προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Στους ευνοημένους και η κατηγορία κάποιων «παλιών» συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που με  το νόμο Βρούτση  μηδένισαν την προσωπική διαφορά.  Όσοι απόστρατοι διατηρούν την προσωπική διαφορά, απλά θα τη δουν να μειώνεται, χωρίς να έχουν καμιά πραγματική αύξηση.

Επισημαίνεται πως για πολλά χρόνια οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις δεν έδωσαν καμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις!
Δεν προχώρησαν -όπως υποσχέθηκαν- στην κατάργηση της κατάπτυστης προσωπικής διαφοράς!
Δεν έχουν επαναφέρει τα δώρα Πάσχα, διακοπών, Χριστουγέννων (13η και 14η σύνταξη)!
Δεν έκαναν καμιά αναφορά στην καταβολή, χωρίς προαπαιτούμενα και νομικά τερτίπια, των αναδρομικών του 11μηνου!

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ίσχυε σε ποσοστά από 2,2% ως και 10% για τους απόστρατους, ανάλογα με τα συνολικά εισοδήματά τους (μηνιαίες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα άνω 12.000 ευρώ). Το όφελος από την κατάργηση είναι ελάχιστο (γενικά, κάτω από 10 ευρώ το μήνα).

Η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα για την κατάργηση του ΑΚΑΓΕ (εισφορά αλληλεγγύης γενεών)!
Δεν έκανε καμιά αναφορά στα αναδρομικά της εισφοράς αλληλεγγύης, που από 1-1-2017 ως 31-12-2018, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική!

Βέβαια, στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε πως με τον πληθωρισμό που τρέχει (πάνω από 12% το Σεπτέμβρη), την ακρίβεια στα τρόφιμα και τα βασικά είδη κατανάλωσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα, καθώς και στα ενοίκια, η αγοραστική δύναμή μας έχει μειωθεί δραματικά. Όλοι οι απόστρατοι θα πρέπει να προβληματίζονται για τη σημαντική μείωση του εισοδήματος παρά για τις …. «γενναίες αυξήσεις» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της. Ακόμη και όσοι απόστρατοι θα έχουν κάποια μικρή αύξηση, τους περιμένει η αφαίμαξη από τον ΕΟΠΥΥ, τον ΑΚΑΓΕ και την εφορία.

Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών ξέρει πολύ καλά «που πατά και που πηγαίνει», δεν περιμένει “λύσεις” από μεσσίες. Είναι στο δρόμο του αγώνα μαζί με όλους τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, το λαό, για να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Καλούμε τους απόστρατους να ακολουθήσουν στο δρόμο αυτό. Είναι …μονόδρομος!
Στις 9 Νοέμβρη, μέρα της γενικής απεργίας, όλοι οι απόστρατοι στις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.

ΓΚΑΠ