Επιπλέον χαράτσι στον κλάδο υγείας από εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

Όπως είναι γνωστό, οι απόστρατοι αστυνομικοί που δικαιούνται συμπληρωματικές παροχές υγειονομικής περίθαλψης υγείας, υπόκεινται σε κράτηση που ανέρχεται σε 1,5% της σύνταξής τους υπέρ του τέως Κλάδου Υγείας (Κ.Υ.Υ.Α.Π και τώρα Τμήμα Συμπληρωματικών Παροχών Υγείας/ΤΑΠΑΣΑ).

Το 1,5% επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό της σύνταξης, ενώ με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) θα έπρεπε να παρακρατείται αφού πρώτα αφαιρεθεί από το σύνολο της σύνταξης, η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη 6% (υπέρ του ΕΟΠΥΥ) και να μην συμπεριληφθεί η προσωπική διαφορά. Δηλαδή στις κουτσουρεμένες συντάξεις των αποστράτων αστυνομικών επιβάλλεται παράνομα, επιπλέον χαράτσι.

Τονίζεται πως με το νόμο Κατρούγκαλου προβλέφθηκε ότι μετά τον επανυπολογισμό οι κρατήσεις ασθένειας θα επιβάλλονται μόνον στο άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης ενώ στην προσωπική διαφορά επιβάλλεται μόνο φορολογία.

Η “φάμπρικα” για το χαράτσι ξεκίνησε από το 2019 που έγινε ο αρχικός επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή δουλεύει εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων απόστρατων αστυνομικών να το έχουν πάρει χαμπάρι. Το συνολικό ποσό που έχει κατακρατηθεί παράνομα από κάθε συνάδελφο υπολογίζεται πως ξεπερνά σε κάθε περίπτωση τα 200 ευρώ.

Το Ταμείο των αστυνομικών (ΤΑΠΑΣΑ) που θα έπρεπε να προστατεύει τα συμφέροντα των εν ενεργεία και απόστρατων συναδέλφων, αποποιείται τις ευθύνες του και παραπέμπει στον ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ, που ως αρμόδια υπηρεσία εκκαθάρισης των συντάξεων, έχει κάνει τους υπολογισμούς για τον καθορισμό της κράτησης. Σφυρίζει μάλιστα αδιάφορα για τον υπολογισμό της νόμιμης κράτησης του 1,5% και για την επιστροφή του επιπλέον παράνομου χαρατσιού. Προφανώς αναμένουν να περάσει και το 2023 ώστε να συμπληρωθεί 5ετία από το χαράτσι και να παραγραφούν τα δικαιώματα των συναδέλφων.

Οι συνάδελφοι απόστρατοι αστυνομικοί πρέπει να διαμαρτυρηθούν και να μην ανέχονται άλλο αυτή την κατάσταση. Όλοι μπορούν να συντάξουν μόνοι τους μια απλή αίτηση-αναφορά. Να κατακλύσουν το ΤΑΠΑΣΑ και τον ΕΦΚΑ με προσωπικές αιτήσεις, ζητώντας να επανυπολογιστεί το ύψος της κράτησης του 1,5% στο νόμιμο ποσό και να τους επιστραφούν όσα τους παρακρατήθηκαν παράνομα. Επίσης, να πιέσουν την ομοσπονδία και τις ενώσεις των αποστράτων αστυνομικών να παρέμβουν.