Η 9 Μάη, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης, εμπνέει το Λαό μας.

Η 9η Μάη είναι η μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Μέρα τιμής για τη μεγάλη νίκη των Λαών κατά του ναζισμού-φασισμού που σήμανε πριν 77 χρόνια και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη.

Τιμάμε όσους θυσιάστηκαν, έχυσαν το αίμα τους, βασανίστηκαν, έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.  Τιμάμε τα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και φασισμό σε όλες τις χώρες. Τιμάμε τους Εαμίτες, τους Ελασίτες, τους Επονίτες, τα Αετόπουλα, τη δρακογενιά της αντιφασιστικής αντίστασης, όλους τους πατριώτες, που έδωσαν τη μάχη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Τιμάμε τα  στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που παρατάχτηκαν μαζί με το Λαό μας στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές της πατρίδας μας και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες και τα άλλα μιάσματα της ιστορίας.

Τιμάμε τη Σοβιετική Ένωση για την καθοριστική συμβολή της στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με τη θυσία πάνω από 20 εκατομμυρίων νεκρών. Ο αγώνας του σοβιετικού λαού και του λαϊκού Κόκκινου Στρατού αποτελεί δίδαγμα και παρακαταθήκη, πως μόνο μια χώρα που πρωταγωνιστεί ο ίδιος λαός, έχει την επιμονή και τη δύναμη να κατατροπώσει τους φασίστες και τους ιμπεριαλιστές, όσες θυσίες και αν χρειαστούν.

Η 9 Μάη 1945 είναι μια ημερομηνία-ορόσημο που προκαλεί διαχρονικά, το άσβεστο μίσος των ιμπεριαλιστών για όσα συμβολίζει. Για τις γενιές που τον έζησαν ή τον  διδάχτηκαν, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα των οξυμένων ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστών, του άξονα Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας από τη μια πλευρά και της Συμμαχίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας από την άλλη. Ο ναζισμός και ο φασισμός δεν ήταν παρά μορφές άσκησης εξουσίας του ίδιου συστήματος, του καπιταλισμού. Γι’ αυτό οι ιμπεριαλιστές, επιχειρούν να παραχαράξουν το περιεχόμενο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης. Να εξισώσουν τους εγκληματίες ναζί-φασίστες με τους ήρωες του σοβιετικού λαού. Να υποβαθμίσουν τους αγώνες της λαϊκής αντίστασης και να βάλουν στο πλυντήριο της Ιστορίας τους δοσίλογους και τους συνεργάτες των ναζί. Να αποπροσανατολίσουν τους νέους, ώστε να πάψουν να διδάσκονται και να εμπνέονται από τη Μεγάλη Νίκη και να είναι ευάλωτοι στη μαύρη προπαγάνδα. Να απαλείψουν από την Ιστορία την τεράστια συμβολή του σοσιαλισμού στην κατάκτηση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων στα οποία επιτίθενται τις τελευταίες δεκαετίες. Στην επιχείρηση παραχάραξης πρωταγωνιστεί η Ε.Ε που καθιέρωσε την 9 Μάη ως «μέρα της Ευρώπης», στηρίζει τα αντικομμουνιστικά, ακροδεξιά καθεστώτα στην κεντροανατολική Ευρώπη, χρηματοδοτεί προγράμματα να ξαναγραφεί η Ιστορία και επαναφέρει ναζιστικές μεθόδους για το φακέλωμα και τον έλεγχο των εργαζομένων και τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά τη Μεγάλη Νίκη, ένας νέος πόλεμος, μαίνεται στην Ουκρανία, ως εξέλιξη της σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, για απόκτηση μεγαλύτερης γεωστρατηγικής και οικονομικής ισχύος, για την καταλήστευση και τον έλεγχο των φυσικών και ενεργειακών πόρων της περιοχής. Ακόμη και η αντιφασιστική παράδοση των λαών, η Μεγάλη Νίκη, επιχειρείται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Ρώσους εισβολείς. Αποδεικνύεται πως η ανατροπή του σοσιαλισμού μόνο δεινά επιφύλαξε για τους λαούς της περιοχής.

Η σύγκρουση αυτή δημιουργεί μεγάλους κινδύνους και για τη χώρα μας, λόγω της εμπλοκής της στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ, που συμμετέχει στον πόλεμο παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και διαθέτοντας τις  στρατιωτικές και άλλες βασικές υποδομές της στο Νατοϊκό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Στην πολιτική της αυτή, έχει και τη γενική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, που συμφωνούν στην κατεύθυνση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την επιλογή να μετατραπεί η Ελλάδα σε απέραντη αμερικανοΝατοϊκή βάση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που διεκδικούν μερίδιο και από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού μας, που εκτίθεται σε κινδύνους και σε απειλές του αντίπαλου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.

Ο λαός μας έχει αποδείξει τις αστείρευτες δυνάμεις του στους αγώνες για τη λευτεριά, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Έχει την τεράστια εμπειρία της πάλης του ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό και το σύστημα που τους υποθάλπει. Γνωρίζει πως το δικό του συμφέρον είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Δεν επιλέγει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οργανώνει το δικό του αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Παλεύει για να μην γίνει η πατρίδα μας ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις του θανάτου. Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει το λαό μας στην υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, στην επαγρύπνιση ενάντια στο ναζισμό-φασισμό, στο δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών.