Στις 26 Φλεβάρη η αγανάκτηση των απόστρατων να μετουσιωθεί σε αγώνα.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού covid-19 στη χώρα μας. Δύο σκληρά χρόνια για όλο το λαό μας, που μέτρησε πάνω από 25.000 νεκρούς και διαπίστωσε- για μια ακόμη φορά- την παγιωμένη τακτική των κυβερνήσεων να βάζουν τα κέρδη του κεφαλαίου πάνω από τη ζωή και δημόσια υγεία.

Εμείς οι απόστρατοι, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι, στο διάστημα αυτό, βιώσαμε την κυβερνητική υποκρισία και την κρατική αδιαφορία, με την υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την εξαθλίωση της ιατρικής παρακολούθησης και της νοσοκομειακής περίθαλψης με τα νοσοκομεία μιας νόσου, την περιφρόνηση των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, την άρνηση να ικανοποιηθούν βασικές διεκδικήσεις μας.

Είδαμε την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και να επιβάλλει πρωτοφανή κατασταλτικά μέτρα, να φαλκιδεύει θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, να καταργεί εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών, να στέλνει το λαό στη φτώχεια την ανεργία και ταυτόχρονα να ανοίγει τους κρουνούς του χρήματος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που -μέσα στην κρίση- διασφάλισαν ή και επαύξησαν την κερδοφορία τους. Παράλληλα, η κυβέρνηση έδωσε γη και νερό στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για να υλοποιήσουν τους επιθετικούς τους σχεδιασμούς, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία και την Κίνα, καθιστώντας τη χώρα μας πολεμικό ορμητήριο. 

Συνειδητοποιήσαμε πως οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης- όπως και όλων των αστικών κομμάτων-  είναι αυτές που μας καθιστούν ευάλωτους στις πανδημίες και τις ασθένειες, με τη διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζεται ως κόστος. Είναι οι πολιτικές που αφήνουν απροστάτευτους εμάς και τη λαϊκή περιουσία, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στα χιόνια και τις κακοκαιρίες, στους σεισμούς, όπου οι κρατικές επενδύσεις θεωρούνται μη κερδοφόρες για το κεφάλαιο. Είναι οι πολιτικές που στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ισοπεδώνοντας τα δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι οι πολιτικές για το πανεπιστήμιο-επιχείρηση που στρέφονται ενάντια στις φοιτητικές διεκδικήσεις και στο δικαίωμα όλου του λαού για μόρφωση.

Την περίοδο αυτή, αγανακτούμε οι απόστρατοι, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι, να βλέπουμε πως οι κουτσουρεμένες μας συντάξεις γίνονται καπνός και το βιοτικό μας επίπεδο εξαθλιώνεται. Όσους λογαριασμούς και να κάνουμε, δεν τα βγάζουμε πέρα με την ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά είδη, όπως τα τρόφιμα, τα καύσιμα για το αυτοκίνητο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη θέρμανση. Οι συντάξεις μας είναι καθηλωμένες και οι τιμές στα είδη κατανάλωσης τρέχουν την ανηφόρα. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό με δήθεν μέτρα ανακούφισης για τους πιο ευάλωτους, παραμύθια για μια πράσινη ανάπτυξη των ολίγων και με αναπτυξιακούς νόμους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η αγανάκτηση που εκφράζουμε οι απόστρατοι, πρέπει να  μετουσιωθεί σε αγώνα. Να μπολιαστεί με τον αγώνα όλων των συνταξιούχων, αλλά και των εργαζομένων, των αγροτών, των εμποροβιοτεχνών, των γυναικών, των φοιτητών και των μαθητών, που αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Να υπάρξει ένα μεγάλο μέτωπο καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων του λαού μας.

Όλοι λοιπόν, το Σάββατο 26 Φλεβάρη να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα. Ώρα 12.00 στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, να γίνουμε λαοθάλασσα που θα πνίξει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Οι συνάδελφοί μας απόστρατοι να βρεθούν στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Να διεκδικήσουμε μαζικά:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους.
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ανακεφαλαιοποίηση  των Ταμείων μας μετά τη ληστρική επιδρομή του κράτους στα αποθεματικά τους.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις χαμηλές συντάξεις και τους χαμηλόμισθους, για τα λαϊκά νοικοκυριά.
 • Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και την ενέργεια.
 • Μείωση των δημοτικών τελών για τις χαμηλές συντάξεις, μισθούς, για τα λαϊκά νοικοκυριά.
 • Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Αφορολόγητη απόδοση των αναδρομικών, αφού δίνονται άτοκα.
 • Μέτρα ουσιαστικής στήριξης του ΝΙΜΤΣ. Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
 • Εφαρμογή των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας για τους εν ενεργεία συναδέλφους μας. Όχι στη φαλκίδευση της λειτουργίας των αστυνομικών ενώσεων από την κυβέρνηση.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, στους χώρους εργασίας των επιχειρήσεων.
 • Προσλήψεις προσωπικού στην υγεία και πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην πολιτική προστασία, με σταθερή εργασία και δικαιώματα.
 • Κανένας φαντάρος, κανένας στρατιωτικός σε πολεμικές αποστολές έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στη διένεξη της Ουκρανίας. Να κλείσουν οι βάσεις ΗΠΑ- ΝΑΤΟ. Όχι στους Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Αλληλεγγύη στους λαούς ενάντια σε εθνικισμούς.
 • Να καταργηθούν οι νόμοι που φαλκιδεύουν τα λαϊκά δικαιώματα. Όχι στην καταστολή και στις παλιές και νέες κατασταλτικές δυνάμεις που αναβαθμίζει και συγκροτεί η κυβέρνηση.