Καμιά φορολόγηση των αναδρομικών 2015-2016

Πανελλαδική κινητοποίηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων 8-10-2021

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με νέο υπόμνημα προς τον υπουργό οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα επανέρχεται στο αίτημα να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά που δόθηκαν από την κυβέρνηση, με βάση την απόφαση του Σ.τ.Ε στους δικαιούχους συνταξιούχους και απόστρατους, για το 11μηνο Μάης 2015 ως Ιούνιος 2016.

«Καλούμε την κυβέρνηση, μετά από όλες αυτές τις περικοπές που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι, να μην προβεί σε καμιά φορολόγηση των αναδρομικών από όπου και αν προκύπτουν και να επιστραφούν σε όσους τα έχουν καταβάλει, αφού αυτά καταβάλλονται μετά από μεγάλο διάστημα, πολύ περισσότερο, αφού τα ποσά αυτά καταβάλλονται στους συνταξιούχους ατόκως» αναφέρουν στο υπόμνημα.

Επίσης, τονίζουν ότι «όπως σας είναι γνωστό, οι συνταξιούχοι την τελευταία 10ετία με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις δέχθηκαν πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους. Το συνολικό τίμημα αυτών των περικοπών, που συνεχίζονται, υπολογίζεται γύρω στα 8,5 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Σε όλη αυτή την καταστρεπτική πορεία οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους κατάφεραν να αποκρούσουν ορισμένα μέτρα, ακόμη πιο καταστροφικά, που οι κυβερνήσεις σκόπευαν να εφαρμόσουν, όπως την προσωπική διαφορά για τους συνταξιούχους που έλαβαν τη σύνταξή τους πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16».

Ενημέρωση αποστράτων από το Δήμο Κουμπούρη, συντονιστή των Σ.Σ.Ο.

Επισημαίνουν ότι «μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου οι νόμοι 4051 και 4093/12 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί αλλά μόνο για το 11μηνο (Ιούνης 2015, Μάης 2016), η κυβέρνηση υπολόγισε ότι το καταβληθέν ποσό ανέρχεται συνολικά σε 4 δισ. για όλους τους συνταξιούχους για τις περικοπές στα δώρα, τις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις».

Και υπογραμμίζουν ότι «αυτή την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση την εφάρμοσε κουτσουρεμένη με πολιτική απόφασή της. Με βάση αυτή την απαράδεκτη ενέργειά της, η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων βγήκε εκτός από τα 4 δισ. που ήταν να καταβληθούν. Για όσους τελικά πήραν μετά από πολλά χρόνια τα ποσά που τους αναλογούσαν, έρχεται τώρα η τσιμπίδα της εφορίας να τους πάρει πίσω ένα σημαντικό ποσό».