Η μάχη της Ηλεκτρικής (13 Οκτώβρη 1944)

Στις 12 Οκτώβρη 1944, η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς Ναζί, οι οποίοι υποχωρούν κάτω από μάχες, που δίνουν με τον ΕΛΑΣ. Στον Πειραιά, οι Γερμανοί ανατίναξαν εγκαταστάσεις στο λιμάνι και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες, ενώ οι μαχητές του ΕΛΑΣ έδιναν μάχες εναντίον τους στις γύρω περιοχές. Σκοπός των Γερμανών ήταν να ανατινάξουν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι (της σημερινής ΔΕΗ). Το μόνο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτούσε την Αττική. Αν καταστρεφόταν αυτό, η Αθήνα και ο Πειραιάς θα βυθίζονταν στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν θα δούλευαν άλλα εργοστάσια, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, που εκτελούσαν γραμμή Αθήνας-Πειραιά, τα οποία αναγκαστικά θα σταματούσαν.

Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ευρίσκονταν σε ετοιμότητα κοντά στην περιοχή. Την ίδια παραπάνω ημερομηνία ο ΕΛΑΣ έδωσε σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στο στρατιωτικό εργοστάσιο ΚΟΠΗ (σκόπευαν να το ανατινάξουν), που βρίσκεται στην παρακείμενη περιοχή Δραπετσώνα, οι Γερμανοί παραδόθηκαν , το εργοστάσιο σώθηκε, καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ και οι εργαζόμενοι σε αυτό απελευθερώθηκαν. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στον Πειραιά απαρτιζόταν από το 6ο Σύνταγμα με τέσσερα τάγματα με Καπετάνιο τον Νίκανδρο Κεπέση και Διοικητή το Σωτήρη Κύβελο. Έλαβαν θέσεις κοντά στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής και στη γύρω περιοχή. Στις 13 Οκτώβρη ώρα 06.45 το πρωί εμφανίστηκε πολύ κοντά στο εργοστάσιο φάλαγγα φορτηγών αυτοκινήτων με το γερμανικό απόσπασμα, φέροντας βαρύ οπλισμό, αποτελούνταν δε από 56 άνδρες και ανήκε στο ειδικό επί των ανατινάξεων Τμήμα του Μηχανικού των SS. Μόλις πλησίασαν στην πύλη του εργοστασίου για να το ανατινάξουν, η άμυνα αυτού έβαλε εναντίον τους, οι δε γύρω δυνάμεις του ΕΛΑΣ με ελάχιστο ελαφρύ οπλισμό και χειροβομβίδες επιτέθηκαν κατά των Γερμανών και ύστερα από μία μάχη που διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες, άρχισε η σταδιακή παράδοση των Γερμανών και η ήττα τους, οι οποίοι μέτρησαν 9 νεκρούς, 16 τραυματίες, ενώ 20 Γερμανοί συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ 11 Ελασίτες σκοτώθηκαν στη μάχη της Ηλεκτρικής και της ΚΟΠΗΣ και άλλοι 8 τραυματίστηκαν. Οι 11 Ελασίτες που έπεσαν για τη ζωή και αξίζει να μείνουν χαραγμένοι στη μνήμη μας, είναι οι παρακάτω: Ν. Γεωργιάδης, Γ. Γκιόρδας, Ι. Ηλιόπουλος, Δ. Καλαποθάκος, Δ. Κούνουπας, Π. Κοσμίδης, Δ. Μαργαρώνης, Π. Μαυρομάτης, Γ. Μεγκίσογλου, Π. Συρίγος, Α. Ταροσιάδης. Είναι οι νεκροί μας που ανήκουν σε κάθε Έλληνα πατριώτη, σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο, γιατί έπεσαν για τη ζωή, ξέροντας γιατί σκοτώθηκαν.
Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής σώθηκε και ο λαός δεν στερήθηκε το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ίδιος λαός που εδώ και χρόνια παλεύει και αγωνίζεται ακατάπαυστα για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Σήμερα 77 χρόνια μετά, το ηλεκτρικό ρεύμα πουλιέται και ξεπουλιέται, απ’ τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, συνέχεια ακριβαίνει υπέρ αυτών και σε βάρος του λαού.
Παρουσίαση και έγχρωμη φωτο: Δημήτρης Θωμάκος