9 Μάη. Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών έμπνευση και στους σημερινούς αγώνες.

76 χρόνια μετά την 9η Μάη 1945 γιορτάζουμε  τη μέρα που ο Κόκκινος Στρατός δικαίωσε τους αγώνες των λαών για  λευτεριά και αξιοπρέπεια του ανθρώπου ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού, του ρατσισμού και του μιλιταρισμού, συντρίβοντας τους χιτλεροναζί.  Γιορτάζουμε τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Τιμάμε τη μέρα αυτή όσους θυσιάστηκαν, έχυσαν το αίμα τους, βασανίστηκαν, έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.   Τιμάμε τα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και φασισμό σε όλες τις χώρες, όσους  αγωνίστηκαν ενάντια στους ναζί και τους φασίστες, ενάντια στον άξονα Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Τιμή στη δρακογενιά της πατρίδας μας, τους Εαμίτες, τους Ελασίτες, τους Επονίτες, τα Αετόπουλα, όλους τους πατριώτες, που έδωσαν τον αντιφασιστικό αγώνα. Δόξα και τιμή σε όσους έπεσαν στη μάχη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Τιμή στους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που δεν υπέκυψαν, ούτε συμβιβάστηκαν, μπροστά στη δύναμη του φασισμού αλλά παρατάχτηκαν μαζί με το Λαό μας στον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές της πατρίδας μας και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες και τα άλλα μιάσματα της ιστορίας.

Ιδιαίτερα τιμάμε τη Σοβιετική Ένωση για την καθοριστική συμβολή της στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με τη θυσία πάνω από 20 εκατομμυρίων νεκρών. Ο αγώνας του σοβιετικού λαού αποτελεί δίδαγμα και παρακαταθήκη, πως μόνο μια χώρα που πρωταγωνιστεί ο ίδιος λαός, έχει την επιμονή και τη δύναμη να κατατροπώσει τους φασίστες και τους ιμπεριαλιστές, όσες θυσίες και αν χρειαστούν.

Η 9η Μάη 1945 είναι μια ημερομηνία-ορόσημο που προκαλεί διαχρονικά, το άσβεστο μίσος των ιμπεριαλιστών για όσα συμβολίζει. Για τις γενιές που τον έζησαν ή τον  διδάχτηκαν, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα των οξυμένων ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστών, του άξονα Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας από τη μια πλευρά και της Συμμαχίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας από την άλλη. Ο ναζισμός και ο φασισμός δεν ήταν παρά μορφές άσκησης εξουσίας του ίδιου συστήματος, του καπιταλισμού. Είναι το σύστημα που στην εποχή μας, έχει εξαπολύσει επίθεση διαρκείας κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να παρατείνει την επιβίωσή του, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των λαών.

Γι’ αυτό και σήμερα οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις επιχειρούν λυσσαλέα να παραχαράξουν το περιεχόμενο της Αντιφασιστικής Νίκης, να εξισώσουν τους εγκληματίες ναζί-φασίστες με τους ήρωες του σοβιετικού λαού. Στόχος να πάψουν  οι νέες γενιές να διδάσκονται και να εμπνέονται από τη Νίκη. Να ξεχάσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα που κατακτήθηκαν από τους λαούς με τη Μεγάλη Νίκη και να υποταχτούν στις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ε.Ε, ως ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία,καθιέρωσε την 9η Μάη ως «μέρα της Ευρώπης» για να αλλοιώσει το μήνυμα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Παράλληλα στηρίζει τα αντικομμουνιστικά και ακροδεξιά καθεστώτα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και χρηματοδοτεί ακριβοπληρωμένα προγράμματα για να ξαναγραφεί η ιστορία των λαών. Μέθοδοι των ναζί επαναφέρονται για το συλλογικό φακέλωμα και την παρακολούθηση των εργαζόμενων και τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες.

Αυτά επιχειρούν να περάσουν και στη χώρα μας. Μια χώρα που είναι σπαρμένη με κόκκαλα και ποτισμένη με το αίμα όσων αντιστάθηκαν στο φασισμό. Μια χώρα που δεκάδες κωμοπόλεις και χωριά καταστράφηκαν από τους ναζί κατακτητές. Μια χώρα που η γενιά των πατέρων μας δημιούργησε ένα από τα πιο ρωμαλέα αντιστασιακά, αντιφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη. Στηρίζουν φασιστοειδή και πρόθυμους κονδυλοφόρους που επιχειρούν να συκοφαντήσουν το Εαμικό Αντιστασιακό κίνημα, να αλλάξουν τα βιβλία της ιστορίας του λαού. Όμως, ο Λαός μας έχει και μνήμη και κρίση και δίνει τη δική του απάντηση, όπως έγινε και πρόσφατα με τη φιέστα που επιχείρησαν να στήσουν οι θιασώτες των ναζί αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη.

Βέβαια, τεράστιες είναι οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα μας. Με τη στάση και τις επιλογές τους έδωσαν χώρο στους πολιτικούς απόγονους των δοσίλογων της Κατοχής και των ταγματασφαλιτών να εμφανιστεί στο προσκήνιο η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλα μικρότερα ρατσιστικά-φασιστικά μορφώματα, που δεν δίστασαν να παρουσιάσουν το αποκρουστικό τους λόγο και έργο. Η κυβέρνηση παραλείπει συστηματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την απαγόρευση της λειτουργίας  της εγκληματικής οργάνωσης και εμφανίζεται ανίκανη να συλλάβει το φυγόποινο υπαρχηγό της. Όλα αυτά σχετίζονται με το ρόλο των φασιστών, που χρησιμοποιούνται, άλλοτε ως επιλογή και άλλοτε ως εφεδρεία του συστήματος, για να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό, ενάντια στη λήθη της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και την παραχάραξη της ιστορίας, επιβάλλει την πολιτική  καταδίκη κάθε φασιστικού μορφώματος. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνιση και εγρήγορση όσο επιβιώνει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που είναι η μήτρα του φασισμού.

Οι απόστρατοι και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να απομονώσουν μαζικά τη Χρυσή Αυγή και τα άλλα φασιστικά και εθνικιστικά μορφώματα.  Είναι απαράδεκτο  να περιφέρονται και να  εκλέγονται εκπρόσωποί τους σε ενώσεις και συνδέσμους.  Η Χρυσή Αυγή και τα άλλα φασιστικά-εθνικιστικά μορφώματα, επιβάλλεται να γυρίσουν πίσω στα λαγούμια τους.

Σήμερα, οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε  ιμπεριαλιστικές διενέξεις και σε κρίσεις που οξύνονται από τα αντικρουόμενα συμφέροντα των μονοπωλίων σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση μετέχει σ’ αυτές και επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. συνδέοντας με θράσος τις επιδιώξεις των μονοπωλίων στην περιοχή με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αυτό υπονομεύει την ειρήνη και αυξάνει τους κινδύνους της άμεσης εμπλοκής της χώρας και του λαού μας στις ιμπεριαλιστικές διενέξεις.

Πρέπει λοιπόν, ο αγώνας του λαού μας  να στοχεύει στην ειρήνη και στην απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, στην καταδίκη του  ιμπεριαλισμού και του φασισμού. Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι όταν χρειαστεί, υπερασπίζεται ο ίδιος την πατρίδα μας χωρίς τους ξένους δήθεν προστάτες, που ουσιαστικά χρησιμοποιούν στα αλισβερίσια τους τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι ο κοινός εχθρός των λαών. 

Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών είναι έμπνευση και για τους σημερινούς αγώνες. Οργανωμένα και με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του Λαού, μπορούμε να αντισταθούμε στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό. Υπερασπιζόμαστε τις αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και προσβλέπουμε στο δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών.

Τιμώντας τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, αντιπροσωπεία της Κίνησης Αποστράτων Αστυνομικών, την Κυριακή, 9 Μάη 2021 και ώρα 11.15,  θα καταθέσει λουλούδια στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Αθήνα (Λ. Συγγρού, Πρατήριο καυσίμων Αστυνομίας Καλλιθέας). Τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.