Η Εργατική Πρωτομαγιά σημείο αγωνιστικής επανεκκίνησης.

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς και τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, από τα σπλάχνα της οποίας προερχόμαστε κατά βάση, ως παιδιά λαϊκών οικογενειών. Ιδιαίτερα τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου, της Θεσσαλονίκης, τους 200 ήρωες της Καισαριανής. Τιμάμε όλους τους αγωνιστές του λαού μας, που δεν συμβιβάστηκαν με την εκμετάλλευση των εργαζομένων και δεν βολεύονται παρά στον ήλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τιμάμε επίσης, τη σημερινή εργατιά, τη νεολαία και τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, όσους αγωνίζονται για μια ζωή με σεβασμό στην αξία του ανθρώπου, με αξιοπρέπεια, σύγχρονα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, με την προστασία της υγείας πρώτη προτεραιότητα,  για μια ζωή χωρίς πολέμους και ξεριζωμούς  των λαών, για μια ζωή στο μπόι των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Από τους αγώνες τους αντλούμε δύναμη και εμείς οι απόστρατοι, για ν’ αντιπαλέψουμε την απογοήτευση και το συμβιβασμό που κυριαρχεί στο χώρο μας, όπως και συνολικότερα στους ένστολους.

Σε μια εποχή που η τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη δίνει τη δυνατότητα να ζούμε όλοι με εξασφαλισμένες τις βασικές μας ανάγκες και να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται, είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε ότι αντίπαλος μας είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν, οι οποίες στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου, θυσιάζουν τις ανάγκες και τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων. 

Η πανδημία του covid-19 και ο θάνατος χιλιάδων συνανθρώπων μας αποτελεί τραγική απόδειξη για τη βαρβαρότητα του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος και την ανάγκη οι λαοί να παλέψουν για την ανατροπή του. Είναι το σύστημα που μπροστά στα συμφέροντα των ολίγων, αντιμετώπισε τη δημόσια υγεία με τη λογιστική σχέση κόστους-οφέλους, που μείωσε τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και τα μετέτρεψε σε θεραπευτήρια μιας νόσου, χωρίς επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμη και τα εμβόλια, η προσφορά στην ανθρωπότητα χιλιάδων επιστημόνων, έγιναν εμπόρευμα των πολυεθνικών του φαρμάκου  και πεδίο ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Παράλληλα, η πανδημία αξιοποιήθηκε για τη συστηματική καταπάτηση όλων των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Ο λαός μας δεν χρεώθηκε μόνο με την προσωπική ευθύνη για την προστασία του, αλλά βιώνει και τη βαρβαρότητα της καταστολής και του αυταρχισμού για να επιβληθούν οι πιο αντιλαϊκές πολιτικές.

Τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπουν δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, κατάργηση της ιστορικής κατάκτησης του οκταώρου και επιβολή δεκάωρης εργασίας και υπερωριών χωρίς πληρωμή, επέκταση της κατάργησης της Κυριακής αργίας, μονιμοποίηση της τηλεργασίας, καθώς και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με έναρξη από τις επικουρικές μας συντάξεις. Προσπαθούν να αντιπαραθέσουν τη δική μας γενιά, τους απόστρατους και γενικότερα τους συνταξιούχους, κατά την προσφιλή τους τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, με τους εργαζόμενους, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τη νέα γενιά. Σ’ αυτούς που τους έχουν στην ανεργία, τη φτώχεια, την υποαπασχόληση, με μισθούς κυριολεκτικά πείνας σε όσους εργάζονται, με ατέλειωτα ωράρια εργασίας, και τους ετοιμάζουν να βγαίνουν στη σύνταξη σε βαθιά γεράματα, μέσα από ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Κυβέρνηση  και όλα τα κόμματα που ακολουθούν τις αντεργατικές πολιτικές της Ε.Ε. επιχειρούν να αυξήσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να περάσουν τον  πακτωλό των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης πάνω από ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει για τους απόστρατους σημείο αγωνιστικής επανεκκίνησης:

  • Για να διατρανώσουμε και πάλι αγωνιστικά την αντίθεσή μας, στην αφαίμαξη των συντάξεων και των μισθών, στη στέρηση των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, στη φαλκίδευση του δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Δεν παραγράφουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές των παλιότερων κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αποδεχόμαστε τις ακόμη χειρότερες μέρες που βιώνουμε και μας ετοιμάζει με την επίκληση της πανδημίας του κορονοϊού η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Αρκετά πληρώσαμε τα τελευταία χρόνια με τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση της 13ης και 14ης  σύνταξης, την αφαίμαξη για την υγεία και τα φάρμακα, την καταλήστευση των Ταμείων μας, τις επαίσχυντες αλχημείες των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση.
  • Για να διεκδικήσουμε όσα άδικα μας έχουν αφαιρέσει σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τη 13η και τη 14η σύνταξη (δώρα). Την επίλυση του ζητήματος καταβολής των συντάξεων που εκκρεμούν. Δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και επίταξη τώρα των ιδιωτικών δομών Υγείας. Καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, την 13η – 14η σύνταξη.
  • Για να καταδικάζουμε απερίφραστα την αστυνομική βία και αυθαιρεσία που εκδηλώθηκε την περίοδο της πανδημίας ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και να καλέσουμε τους εν ενεργεία συναδέλφους μας να σεβαστούν τα λαϊκά δικαιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων.
  • Για να δηλώσουμε ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό συνεχίζεται και μετά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και επιβάλλεται η διαρκής επαγρύπνιση στο χώρο των αποστράτων και γενικότερα των ένστολων.
  • Για να διαμαρτυρηθούμε για τη μετατροπή της χώρας μας σε φτηνό πεδίο βολής για τους ιμπεριαλιστές, τις βάσεις του θανάτου, τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, την καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τους φανερούς κινδύνους για το Αιγαίο, ύστερα από τις μεθοδεύσεις στο Κυπριακό.
  • Για να συντονίσουμε το βήμα μας με αυτούς που δίνουν με ανιδιοτέλεια και συνέπεια τον αγώνα της κατάργησης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και παλεύουν να δυναμώσει η μαζική λαϊκή παρέμβαση.

Πρέπει λοιπόν, οι απόστρατοι, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας να συμμετέχουμε στις απεργιακές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που διοργανώνουν την Πέμπτη 6 Μάη στην Αθήνα (πλατεία Συντάγματος) και σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα εργατικά συνδικάτα και άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Γ.Π.