Την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το δεύτερο lockdown από το Σάββατο 7 Νοέμβρη. Ωστόσο οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν κι έκτακτα μέτρα. Μέτρα που η κυβέρνηση δεν πήρε όταν έπρεπε, αφήνοντας αθωράκιστο το λαό και τη χώρα μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μέτρα που επανειλημμένα πρότειναν οι επιστήμονες, οι υγειονομικοί, τα σωματεία, άλλοι μαζικοί φορείς και τα οποία από την πρώτη στιγμή στήριξε το ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση, αντί να πάρει αυτά τα μέτρα, εγκλημάτησε απέναντι στο λαό μας. Όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Έβαλε πάνω από όλα τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι απαιτήσεις και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου σε μια σειρά κλάδους, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός.
Τα αστικά ΜΜΕ φρόντισαν τις τελευταίες μέρες να προετοιμάσουν το έδαφος για το lockdown, χωρίς να σταθούν στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.
Ενώ λοιπόν τα πρόστιμα όλες αυτές τις ημέρες πέφτουν βροχή στους απείθαρχους, που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα (δηλαδή δεν φορούν μάσκες, συνωστίζονται κλπ), τις παραμονές του lockdown βιώσαμε πρωτοφανείς καταστάσεις συνωστισμού, με το κράτος να κάνει τα στραβά μάτια. Ιδιαίτερα την Παρασκευή 6 Νοέμβρη, παραμονή έναρξης του νέου lockdown, ο κόσμος ξεχύθηκε στις αγορές. Το κέντρο της Αθήνας θύμιζε μέρες Χριστουγέννων, μέρες καρναβαλιού. Στην οδό Ερμού, ο ένας ήταν πάνω στον άλλο, κανένα μέτρο αποστασιοποίησης για τον κορονοϊό. Ο κόσμος έτρεχε να ψωνίσει, οι αλυσίδες καταστημάτων των ηλεκτρονικών ειδών είχαν γεμίσει από καταναλωτές και άλλοι που περίμεναν για να εισέλθουν σε αυτά να ψωνίσουν, λες και θα ήταν η τελευταία τους μέρα. Στα σούπερ μάρκετ δημιουργήθηκε αδιαχώρητο. Οι καταναλωτές ασφυκτιούσαν, οι δρόμοι είχαν πρωτοφανή μποτιλιάρισμα από αυτοκίνητα και οι μικρές αποστάσεις για να διανυθούν ήθελαν πολλές ώρες, οι δε οδηγοί δοκίμασαν τα νεύρα τους. Τα υπεραστικά μέσα μεταφοράς επιβατών υπερδιπλασίασαν τα δρομολόγιά τους για να μεταφέρουν τον κόσμο στην επαρχία, που αποφάσισε εκεί να διανύσει τις ημέρες του lockdown. Τα αυτοκίνητα έφευγαν άρον- άρον και κατά χιλιάδες πέρασαν τα διόδια για την επαρχία για τον ίδιο σκοπό.
Το όλο σκηνικό δεν έδινε το στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά της ανευθυνότητας της εφαρμογής των μέτρων της κυβέρνησης, την ανευθυνότητα της πολιτικής της στο ζήτημα του κορονοϊού. Αν έπρεπε να γίνει το lockdown για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, τότε έπρεπε να αποφευχθεί το ξεσάλωμα της Παρασκευής διότι όσοι δεν έχουν προσβληθεί ήδη από τον κορονοϊό και βρέθηκαν στο συνωστισμό, ενδέχεται να προσβλήθηκαν. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Από την άλλη η κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου, φοβούμενη μετάδοση κορονοϊού, λόγω του συγχρωτισμού ενώ συνέβαλε στο να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στους δρόμους. Όταν πρόκειται για το κέρδος των επιχειρηματιών, η κυβέρνηση παραλείπει να επιβάλλει τα μέτρα για τον κορονοϊό. Αυτός μεταδίδεται για την κυβέρνηση μόνο στις διαδηλώσεις, στις συγκεντρώσεις και στις πλατείες μεταξύ των νέων. Στη συγκέντρωση όμως του Πολυτεχνείου ο λαός γίνεται επικίνδυνος, ακόμη και όταν τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα, εκεί θα διεκδικήσει, θα φωνάξει, θα απαιτήσει. Δεν είναι βέβαια η συγκέντρωση του Πολυτεχνείου που προβληματίζει την κυβέρνηση, είναι κάθε διαδήλωση, μάζωξη και ειδικά των νέων που αγωνίζονται και διεκδικούν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μας μίλησε για τις γιορτές της 25ης Μαρτίου, της 28ης Οκτωβρίου που δεν έγιναν ενωτικές παρελάσεις. Τώρα θυμήθηκε την ενότητα, όταν έχει πτωχοποιηθεί η μεγαλύτερη πλειοψηφία του ελληνικού λαού με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί δεν υπάρχει ενότητα;
Ο κορονοϊός υπάρχει και δολοφονεί, πώς θα αναχαιτιστεί; Με ισχυρό Σύστημα Υγείας, προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, επίταξη της ιδιωτικής υγείας και όχι με απαγόρευση των συγκεντρώσεων-διαδηλώσεων που εκεί τηρούνται τα μέτρα. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κορονοϊό για να επιβάλει μέτρα εναντίον του λαού, ο οποίος πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος κάτω από τη μάσκα που φοράει, να μην έχει κλειστό το στόμα, να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να δημιουργεί.
Μετά από το δεύτερο lockdown και πλησιάζοντας προς τις γιορτές και αφού αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση δεν θα έχει κάνει τίποτα, ούτε θα έχει ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά μόνο με «ασπιρίνες», θα επιδιώξει να λειτουργήσει και πάλι η αγορά για να κερδοσκοπήσουν για μια ακόμη φορά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και βέβαια θα φροντίσει να μας πείσει ότι φροντίζει για τους εργαζόμενους, το λαό και την επανεκκίνηση της οικονομίας για όλους.
Η λύση είναι μία. Το lockdown να το επιβάλει ο λαός στην κυβέρνηση, διεκδικώντας τη ζωή του, τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν και θα έρθουν.
Δημήτρης Θωμάκος
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα alt.gr)