Κορονοϊός: Lockdown σε όλη τη χώρα από 7 Νοέμβρη.

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν στην περίοδο του lockdown έδωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τo lockdown που ξεκινά να ισχύει από το Σάββατο στις 6 το πρωί μοιάζει με εκείνο της άνοιξης με τις εξής διαφορές: Τη χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και ότι τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.

Παράλληλα, ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η μετάβαση στην εργασία γίνεται μόνο με βεβαίωση εργοδότη, ενώ για τη μετάβαση των μαθητών στα σχολεία απαιτείται βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Τα σχετικά έγραφα βρίσκονται στο forma.gov.gr. Στη διάρκεια του lockdown δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Για τις μετακινήσεις

Απαιτείται στο εξής SMS στο 13033 (ή έγγραφη βεβαίωση) ως εξής:

Κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας).

Κωδικός 2: Μετάβαση σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης.

Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για επείγουσες ανάγκες και τράπεζα, όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μετά από ραντεβού.

Κωδικός 4: Μετάβαση για συνοδεία προσώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, συγγενούς πρώτου βαθμού στην εργασία, ή συνοδεία μαθητή.

Κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Κωδικός 6: Σωματική άσκηση, ή συνοδεία κατοικίδιων ζώων, ατομικά ή ανά 2 άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου.

Είσοδος στη χώρα

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να μπουν στη χώρα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ pcr. Ειδικά για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα θα ισχύσει μεταβατική περίοδος 5 ημερών. Επίσης, απαιτείται συμπλήρωση φόρμας plf (passenger locator form) για όσους έρχονται από τα σύνορα. Η προϋπόθεση αυτή θα ισχύσει αργότερα και για όσους βγαίνουν προς το εξωτερικό. Ειδικά για την επιστροφή στον τόπο κατοικίας από το εξωτερικό απαιτείται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Λιανεμπόριο

Αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, είδη ειδών διατροφής κ.λπ. καθώς και τα pet shop. Εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και τα καταστήματα οπτικών και ειδών βαρηκοΐας, μόνο με ραντεβού.

Τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν και την Κυριακή 8 Νοέμβρη για τελευταία φορά.Εστίαση

Αναστέλλεται η λειτουργία της Εστίασης, εκτός από το delivery και το take away. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20.30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο, εφόσον το επιθυμούν.

Μεταφορές

Ισχύει ο περιορισμός του 65% της πληρότητας στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στα ταξί ισχύει ο κανόνας του ενός επιβάτη, με εξαίρεση τη συνοδεία προσώπου για λόγους υγείας.

Τηλεργασία και Δημόσιο

Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το τι θα ισχύσει στο Δημόσιο, ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αθλητικές δραστηριότητες

Θα συνεχιστούν μόνο τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου.

Μετακινήσεις εντός της χώρας

Επιτρέπεται μια φορά η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψει κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Για παράδειγμα, αν κάποιος βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει πίσω στην Αθήνα. Επιπλέον, δεν υφίσταται περιορισμός εισόδου στη χώρα για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ωστόσο, ισχύει η υποχρέωση του αρνητικού τεστ covid για την είσοδο στη χώρα.

(Αναδημοσίευση κειμένου από ιστοσελίδα alt.gr 6-11-2020)