Πώς φοράμε τη μάσκα για να μη θαμπώνουν τα γυαλιά μας

Με τη χρήση της μάσκας να είναι πλέον απαραίτητη στα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλους κοινόχρηστους χώρους, ένα από τα προβλήματα που πολλοί αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι ότι θολώνουν τα γυαλιά τους όταν τη φορούν.

Είτε φοράτε γυαλιά μυωπίας είτε ηλίου, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι, όταν βάζετε τη μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη), η όρασή σας θολώνει! Αυτό συμβαίνει γιατί ο ζεστός αέρας που εκπνέετε δημιουργεί υγρασία όταν ακουμπά στην πιο κρύα επιφάνεια των γυαλιών. Με αποτέλεσμα να προσπαθούμε εμείς οι μύωπες να αναπνέουμε από τη μύτη για να μη θολώνουν τα γυαλιά. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μην έρθετε ξανά αντιμέτωποι με το ενοχλητικό θάμπωμα στους φακούς των γυαλιών σας.

Σιγουρευτείτε ότι η μάσκα σας έχει καλή εφαρμογή
Πίσω από γυαλιά που θολώνουν, συχνά κρύβεται μια μάσκα που δεν κάνει καλή εφαρμογή. Για να μην αντιμετωπίσετε λοιπόν ξανά ένα τέτοιο πρόβλημα, φροντίστε η μάσκα να εφαρμόζει σωστά πάνω στη μύτη και κάτω από τα μάτια σας, ώστε ο αέρας που εκπνέεται να μην πηγαίνει προς τα πάνω, αλλά να περνά από μέσα της. Σφίξτε τα λάστιχα που μπαίνουν πίσω από τα αυτιά και σφίξτε περισσότερο το συρματάκι στη μύτη.

Βάλετε… χανσαπλάστ
Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη, οι New York Times προτείνουν να χρησιμοποιήσετε την κολλητική ταινία που χρησιμοποιούν οι γιατροί ή ένα χανσαπλάστ, για να ασφαλίσετε το πάνω μέρος της μάσκας στη μύτη. «Αυτό είναι κάτι που μαθαίνουν οι φοιτητές ιατρικής από πολύ νωρίς» αναφέρει ο παιδίατρος Andrew Janowski. Αν η μάσκα σας είναι DIY, προσθέστε στο πάνω μέρος ένα συρματάκι ραπτικής.

Βάλτε μια χαρτοπετσέτα
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Forbes, διπλώστε μια χαρτοπετσέτα οριζοντίως και βάλτε τη στη γέφυρα της μύτης σας, κάτω από τη μάσκα. Με αυτόν τον τρόπο, η υγρασία που θα βγαίνει από την ανάσα σας, θα απορροφάται από την χαρτοπετσέτα και δε θα φτάνει στα γυαλιά σας.

Πλύντε τα γυαλιά με νερό και σαπούνι
Όπως αναφέρει η αμερικανική Huffington Post, έρευνα του 2011 έδειξε ότι γιατροί με γυαλιά που φορούσαν χειρουργική μάσκα, έλυσαν το πρόβλημα του θολώματος, πλένοντάς τα με σαπούνι και νερό. Σύμφωνα με την έρευνα, λίγο πριν φορέσετε τη μάσκα, πλύνετε τα γυαλιά με νερό και σαπούνι και τινάξτε τα για να φύγει το πολύ νερό. Στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν με τον αέρο ή σκουπίστε τα απαλά με μια λεπτή πετσέτα πριν τα ξαναφορέσετε. Το σαπούνι δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα προστασίας και τα γυαλιά δεν θα θολώσουν πια τόσο εύκολα. Φροντίστε πάντα να κάνει σωστή εφαρμογή στο πρόσωπο.

Bovary.gr