Να γιατί εμείς οι ηλικιωμένοι μείναμε σπίτι το Πάσχα.

Ο λαός μας με την υπεύθυνη στάση στην εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και στις γιορτές του Πάσχα απέδειξε την ωριμότητά του στην αντιμετώπιση της ασθένειας που έχει οδηγήσει στο θάνατο και δεκάδες συμπατριώτες μας. Είναι όμως υποκριτικό από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ. να παρουσιάζονται τα στελέχη της και τα φερέφωνά της και να εξαίρουν τη υπευθυνότητα του λαού, συνδέοντας αυτή με την πληρότητα, την αποδοτικότητα  και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

Ο λαός μας δεν εμπιστεύτηκε την κυβερνητική πολιτική, ούτε φοβήθηκε να συγκρουστεί με τα ανακοινωθέντα κατασταλτικά μέτρα, αλλά λειτούργησε με σύνεση και υπευθυνότητα, επειδή και κλεισμένος μέσα στο σπίτι, γνωρίζει την πραγματική κατάσταση. 

Είναι η κατάσταση διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που κρατά το λαό μέσα στο σπίτι του. Ο λαός μας έχει βιώσει χρόνια τώρα την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Έχει ζήσει την εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το κλείσιμο και την υποβάθμιση νοσοκομείων, κλινικών, ΜΕΘ και κέντρων υγείας. Έκανε ο ίδιος για τους συγγενείς του χρέη νοσηλευτή και τραυματιοφορέα στα άδεια από υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό νοσοκομεία. Έχει βάλει βαθιά το χέρι στις τσέπες του για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και νοσηλείας. Άκουσε πολλές φορές, τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών να λοιδωρούνται και να απαξιώνονται. Ακόμη και τις μέρες του κορονοϊού, που οι διαμαρτυρίες έγιναν συνεχείς κραυγές αγωνίας κάτω από τις μάσκες, διαπίστωσε – για μια ακόμη φορά- ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των ευρωενωσιακών στρατηγικών για τη μείωση του κόστους της υγείας του λαού και την πλήρη παράδοση του συστήματος υγείας στο αδηφάγο επιχειρηματικό κεφάλαιο.

«Μείναμε σπίτι μας» επειδή δεν εμπιστευόμαστε τις πολιτικές της κυβέρνησης. Γνωρίζαμε ότι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στη χώρα μας, όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι ρομά, οι άστεγοι, είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και αντί με αυξημένα ιατρικά μέτρα αντιμετωπίστηκαν με αυξημένη καταστολή.

Γνωρίζουμε ότι και εμείς οι ηλικιωμένοι, έχουμε ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Είμαστε η γενιά με τα ‘‘υποκείμενα νοσήματα’’ που σταματήσαμε να κάνουμε εξετάσεις, να ρυθμίζουμε τη φαρμακευτική μας αγωγή και να μας παρακολουθούν γιατροί. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν αρρωστήσουμε από οποιανδήποτε ασθένεια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε την περίθαλψη που χρειάζεται. Μπορεί να είμαστε μέσα στα σπίτια μας, αλλά αυτή την περίοδο επικοινωνούμε περισσότερο μεταξύ μας. Ξέρουμε ότι φίλοι μας, συνάνθρωποί μας που δεν τους είπαμε το στερνό αντίο, εξακολούθησαν να φεύγουν επειδή δεν λειτουργούν κλινικές, επειδή δεν υπάρχει γιατρός ειδικότητας, επειδή δεν υπάρχουν τα μέσα. Γνωρίζουμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν μια τιτάνια και άνιση μάχη, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, ενάντια στον covid-19 και δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε και το δικό τους αγώνα.

Μείναμε σπίτι μας αυτό το Πάσχα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, όλους τους συνανθρώπους μας. Δεν συμφωνήσαμε με τα κατασταλτικά μέτρα και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ακούσαμε τη συνείδησή μας και καταλήξαμε με πλήρη ωριμότητα στην πιο λογική απόφαση. Δεν πήγαμε φέτος στο χωριό, δεν βγήκαμε στις γειτονιές και στα ξωκλήσια της ανάστασης, επειδή δεν εμπιστευόμαστε ότι η κυβερνητική πολιτική και τα πολλά κατασταλτικά μέτρα προστατεύουν την υγεία μας, ότι υπηρετούν τις ανάγκες της υγείας του λαού.

Μείναμε σπίτι μας για να είμαστε γεροί.  Η ιατρική επιστήμη θα αντιμετωπίσει και αυτή την πανδημία, ώστε να βρεθούμε όλοι μαζί και πάλι στους δρόμους, διεκδικώντας τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση και τη δωρεάν δημόσια υγεία.

Γιώργος Παλιούρας

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε σήμερα 27/4/2020 και στην ιστοσελίδα Alt.gr)