Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την πανδημία του κορονοϊού.

Οι απόστρατοι, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του αγώνα μας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίναμε τα συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας και της νοσοκομειακής, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, επιζητώντας από τις κυβερνήσεις λύσεις.

Ιδιαίτερα οι απόστρατοι, όπως και το υγειονομικό προσωπικό του ΝΙΜΤΣ, δώσαμε μάχες για να παραμείνει σε λειτουργία το μοναδικό νοσοκομείο βετεράνων στην Ελλάδα, για το οποίο καταβάλλουμε εφ’ όρου ζωής, τις συνδρομές μας. Με παραστάσεις και δημοσιεύσεις καταγγέλλαμε τη μεθοδευμένη υποβάθμισή του και ζητούσαμε τη στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ενίσχυση των ιατρείων και των κλινικών με νέες ειδικότητες και πρόσφατα τη λειτουργία της ΜΕΘ.

Σε όλα αυτά τα αιτήματα, οι κυβερνήσεις λειτουργούσαν με τη λογική του κόστους και της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων. Απαξίωναν τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και επιχειρούσαν να μας πειθαναγκάσουν να στραφούμε στον ιδιωτικό τομέα για τη φροντίδα της υγείας μας, παρότι αύξησαν τις υποχρεωτικές εισφορές μας για την υγεία στις συντάξεις. Δεν ξεχνάμε ότι  πολιτικοί θιασώτες της απογύμνωσης των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται και σήμερα στην κυβέρνηση. Λυπούμαστε ιδιαίτερα, που οι πολιτικοί αυτοί έβρισκαν- ευτυχώς ελάχιστους- συμμάχους και στο χώρο των αποστράτων, όταν μεθόδευαν να πωληθεί το ΝΙΜΤΣ σε επιχειρηματίες για mall και ξενοδοχείο ή αργότερα για ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Οι αγώνες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με τη μαζική αντίδραση των αποστράτων το έσωσαν!

Πρέπει να τονίσουμε ότι η διαχρονική απογύμνωση του δημόσιου συστήματος υγείας υπήρξε στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε. Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε, υλοποιήθηκε με τη διάλυση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, το κλείσιμο θεραπευτηρίων, κλινικών και ΜΕΘ, ολόκληρων νοσοκομείων, τη δραματική υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στην υγεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με το πετσόκομμα των δαπανών για την υγεία. Η αντιμετώπιση των λειτουργών της δημόσιας υγείας που συνεχώς επισήμαναν τους κινδύνους για το λαό, ήταν ο χλευασμός, η συκοφάντηση και η καταστολή. 

Τώρα λοιπόν, που η πανδημία του νέου κορονοϊού χτύπησε και τη χώρα μας- όπως και τις άλλες χώρες της Ε.Ε -και αναδείχτηκε η γύμνια του συστήματος, θεωρούμε μέγιστη υποκρισία να εμφανίζονται οι κυβερνήσεις ως προστάτες των λαών. Ειδικά για τη χώρα μας, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η πρόταξη της ατομικής ευθύνης του πολίτη, δεν ανατρέπουν τη στρατηγική κατεύθυνση, που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως κόστος. Επιπρόσθετα, ορισμένα από τα μέτρα που λαμβάνονται και βρίσκονται αποκλειστικά στην κατεύθυνση της καταστολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, δημιουργούν προβληματισμούς για τον προσωρινό ή το μονιμότερο χαρακτήρα τους.

Οι απόστρατοι, οι συνταξιούχοι, που λόγω ηλικίας, κινδυνεύουμε περισσότερο από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αλλά και όλος ο λαός μας έχει και την αυτογνωσία και την αυτοπειθαρχία να ανταποκριθεί στα αναγκαία μέτρα που προτείνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Και μέσα από τα σπίτια μας και με τις ιατρικές μάσκες στο πρόσωπο, δεν βάζουμε φραγμούς στις σκέψεις μας, ούτε φίμωτρο στη φωνή μας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η λειτουργία ενός συστήματος δημόσιας υγείας που να ανταποκρίνεται και στις κρίσεις και να διασφαλίζει τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των άλλων ευπαθών ομάδων του λαού. Καλούμε λοιπόν, την κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να υλοποιήσει αμέσως, ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, διεκδικούμε:

 • Την άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την κάλυψη όλων των αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας.
 • Τη λειτουργία σε 24ωρη βάση όλων των ανενεργών δομών της πρωτοβάθμιας υγείας.
 • Την άμεση λειτουργία όλων των κλειστών ΜΕΘ  στα νοσοκομεία της χώρας.
 • Τον εφοδιασμό όλων των νοσοκομείων με το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό και τα ειδικά μέσα προστασίας για γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.
 • Την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, των ΜΕΘ, των εργαστηρίων και των άλλων απαραίτητων δομών.
 • Τη διασφάλιση της υγείας των χρονίως πασχόντων και των ασθενούντων, με την επίταξη ιδιωτών γιατρών και την εξυπηρέτησή τους στα σπίτια τους για ιατρικές εξετάσεις και συνταγογραφήσεις φαρμάκων, με δαπάνη του κράτους.
 • Την επέκταση των δομών διανομής φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.
 • Την άμεση ενίσχυση σε προσωπικό των στρατιωτικών φαρμακείων και την επέκταση του χρόνου λειτουργίας τους.
 • Την άμεση και πλήρη στελέχωση του ΝΙΜΤΣ με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ως νοσοκομείου αναφοράς του νέου κορονοϊού.
 • Την άμεση κατάργηση της εισφοράς των αποστράτων και γενικά των συνταξιούχων για την υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.
 • Την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από τους πρόσφυγες και μετανάστες και πρώτιστα από τους χώρους- υγειονομικές βόμβες.
 • Την εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις, με κρατική δαπάνη.
 • Τη στήριξη, με γενναίο πακέτο μέτρων, των εργαζόμενων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 • Την ακύρωση των απολύσεων που έγιναν από 1-3-2020 και την έγκαιρη χορήγηση του δώρου Πάσχα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
??????????????????????????????????????????????????????????

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εν ενεργεία συναδέλφους μας αστυνομικούς που διεκδικούν τη λήψη μέτρων προστασίας στην υπηρεσία τους και ειδικότερα:

 • Απολύμανση των αστυνομικών κτηρίων και κρατητηρίων και οχημάτων.
 • Αυξημένη και συνεχή καθαριότητα όλων των χώρων με τα κατάλληλα αντισηπτικά υλικά.
 • Χορήγηση επαρκών ποσοτήτων ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής.
 • Αραίωση σε όλους τους χώρους ομαδικής εργασίας.
 • Ιδιαίτερη μέριμνα για τους απασχολούμενους σε χώρους κράτησης και σε μεταγωγές, καθώς και για τους κρατούμενους και μεταγόμενους.
 • Αποδέσμευση από υποχρεώσεις που δεν ανάγονται στα καθήκοντά τους, όπως των υγειονομικών του ΕΟΔΥ για τη λήψη ιστορικού και την παροχή οδηγιών σε κρούσματα του κορονοϊού.
 • Πολυεπίπεδη υποστήριξη (υγεία, ψυχολογία, διαβίωση), καθώς και οικονομική ενίσχυση, στους δοκίμους της Αστυνομικής Ακαδημίας, που διατίθενται σε υπηρεσία στις σχολές και στις άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.
 • Διευκολύνσεις στα ωράρια εργασίας στις μητέρες αστυνομικούς με μικρά παιδιά, ιδιαίτερα στις μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Χορήγηση και στους αστυνομικούς του επιδόματος που εξαγγέλθηκε για τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στα κατασταλτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με στόχευση να φιμώσει το λαό που διαμαρτύρεται και διεκδικεί την προστασία της υγείας του. Καλούμε τους εν ενεργεία συναδέλφους μας σ’ αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες, να σταθούν συμπαραστάτες στη δοκιμασία του.

Υποκλινόμαστε στο ψυχικό μεγαλείο και την αυταπάρνηση που δείχνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων στον τιτάνιο αγώνα για την προστασία του λαού μας από το νέο κορονοϊό. Γνωρίζουμε ότι αγωνίζονται ουσιαστικά άοπλοι και απαιτούμε από την  κυβέρνηση να υλοποιήσει αμέσως τα αιτήματά τους.

Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό στους συναδέλφους μας τους αποστράτους. Αυτές τις  «γκρίζες μέρες» της πανδημίας, να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η «εξ’ αποστάσεως’’ επικοινωνία μας. Κανένας δεν πρέπει να αισθανθεί μόνος του. Ιδιαίτερη αλληλεγγύη στους πιο ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας. Η κριτική μας σκέψη δεν απομονώνεται μέσα στο σπίτι. Γίνεται μήνυμα για όλους τους συναδέλφους. Ανοίγουμε ακόμη περισσότερο τους πνευματικούς μας ορίζοντες και στεκόμαστε μαχητικά σε όσα αφορούν τη ζωή μας. Ενημερωνόμαστε από τους υπεύθυνους και τηρούμε τα αναγκαία μέτρα για το νέο κορονοϊό. Γιατί εμείς το γνωρίζουμε, ότι θα μετρηθούμε πάλι αύριο στις πλατείες και τους δρόμους. Να είμαστε παρόντες στους αγώνες που μέλλονται να έρθουν.

Υγεία σε όλους, υπομονή και «ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός!»