Η προστασία των συνόρων μας, δεν είναι έργο των δήθεν πατριωτών.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ εκφράζει την απόλυτη αντίθεση και  αποδοκιμασία της στη συγκρότηση και δράση ομάδων πο:λιτών στον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δήθεν ‘‘πατριωτών’’ που η ρητορική και η δράση τους στοχοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για θρασύδειλους πατριδοκάπηλους, που ενθαρρύνθηκαν με την προπαγάνδα και την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και θεωρούν ότι είναι η ευκαιρία να χύσουν το ρατσιστικό και ξενοφοβικό τους δηλητήριο, να τραμπουκίσουν ξεριζωμένους από τους πολέμους συνανθρώπους μας και να εμφανιστούν ως συμπαραστάτες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι ομάδες αυτές, που με την παρουσία τους, προκαλούν και προσβάλλουν τις δημοκρατικές αξίες  και την αξιοπρέπεια του φιλόξενου λαού μας, επιχειρούν να δικαιολογήσουν τους φασίστες και τους εγκληματίες ναζιστές, που καταδικάστηκαν στη συνείδηση του ελληνικού λαού και να τους εμφανίσουν ως πατριώτες. Είναι απαράδεκτο, η κυβέρνηση να τους ανέχεται και παράλληλα με τις δηλώσεις στελεχών της για εκτοπισμό των μεταναστών σε ξερονήσια, να ερεθίζει το μίσος των φασιστοειδών για το συνάνθρωπο.  Ο πατριωτισμός του Ελληνικού Λαού ήταν πάντοτε συνυφασμένος με τις πανανθρώπινες αξίες, την αλληλεγγύη, τη μεγαλοψυχία και το σεβασμό στους αδύναμους.

Ο λαός μας έχει και τη γνώση και την κρίση  και αντιλαμβάνεται  ότι τα κύματα των προσφύγων είναι από τις πιο τραγικές συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων τους οποίους έχει στηρίξει πολιτικά ή και στρατιωτικά και έχει εμπλακεί η Ελλάδα. Γνωρίζει ότι ο εγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά και γενικά στη χώρα μας, είναι αποτέλεσμα των απαράδεκτων συμφωνιών που έχει συνδιαμορφώσει και αποδεχτεί η χώρα μας, όπως ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας. Ξέρει πολύ καλά ότι με τη συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί η χώρα μας σε φυλακή για να φυλαχτεί το φρούριο της Ε.Ε.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές και βιώνουν διαρκώς στην υπηρεσία τους τις παραπάνω αλήθειες, είμαστε βέβαιοι ότι έχουν και τη δύναμη και τη σύνεση να διαχειριστούν τις διαμορφούμενες καταστάσεις με τον επαγγελματισμό και τη δεοντολογία που απαιτείται, για να διασφαλίσουν τα σύνορα της χώρα μας και τα πραγματικά συμφέροντα του λαού μας. Η παρουσία ομάδων δήθεν ‘‘πατριωτών’’ αποτελεί πρόκληση και έλλειψη εμπιστοσύνης στο έργο τους.

Επιβάλλεται λοιπόν, οι απόστρατοι αλλά και όλος ο λαός,  να  απομονώσουν, να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την παρουσία και τις δράσεις αυτών των ομάδων. Παράλληλα, να καταδικάσουν τη στάση της κυβέρνησης, που κάνει το λιοντάρι στους ξεριζωμένους, με την καταστολή των προσφύγων και μεταναστών, ενώ είναι υποταγμένη στις πολιτικές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να απαιτήσουμε:

• Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, που έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.

• Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.

• Άμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

• Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

• Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.

• Όχι στην  εμπλοκή της Frontex στη φύλαξη των συνόρων μας. Όχι σε ξένες δυνάμεις που θα κάνουν τον τοποτηρητή της Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για το δράμα των προσφύγων.

Η προστασία των συνόρων μας δεν είναι έργο των δήθεν πατριωτών και αυτόκλητων υπερασπιστών. Είναι έργο του οργανωμένου κράτους, του στρατού και της αστυνομίας, που πάντοτε πρέπει να ενεργούν με βάση τις αρχές του δικαίου και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία.